Mi a megoldás a via ferráta legnagyobb veszélyt rejtő problémájára?

by: Túravezető

Category:

Emlékszel még a picit ijesztő kísérletre, amelyben osztrák testvéreink tesztelték a via ferráta kantárokat? A videóból kiderült, hogy mi történik egy 80 kg-os túrázóval, ha “beleesik” a via ferráta kantárjába? (Tehát a porul járt delikvens a túra során leesik és a via ferráta kantár fogja meg az esést).

Az eredmény a via ferráta két legnagyobb problémájára világított rá, amellett, hogy viszonylag egyértelműen felhívta a figyelmet a “házi készítésű/sufni tuning módszerekkel” (energiaelnyelő fék nélkül) készített via ferráta kantárok veszélyére. (Az amúgy 2 tonnát bíró statikus heveder vagy az energiaelnyelő nélküli kötélszár egy zuhanás során úgy elszakad, mint Marika néni fregolija a vizes ruhák súlya alatt. Ha mázlid van, akkor megtart, viszont a derekad reccsenni fog.) Mi a két legnagyobb probléma?

2015-05-08_1725

– Akár egy kisebb esés is elég ahhoz, hogy a via ferráta kantárod használhatatlanná váljon (a heveder felszakad és a túra így nem folytatható biztonságosan. Tanulság: nem szabad beleesni a kantárba.

– A rendeltetésszerűen használt via ferráta kantár ugyan megtart, de egy esés során rendesen odavered magad a sziklához (ne adj’ Isten a  drótkötelet rögzítő acél cölöpökhöz) amely igen komoly sérüléseket okozhat.

A fentiek alapján világosan látszik, hogy a via ferrátázásban van két alapvető és igen komoly veszélyt rejtő probléma, amire nem árt megoldást találni. (Ez nem ijesztgetés – mi is szeretünk ferrátázni – ezek csak száraz tények)

Az egyszerűbb eset – ismerd a határaidat és ne kerülj olyan helyzetbe, ahol beleeshetsz a kantárba. Ha még ferráta-szűz vagy, akkor mindenképpen tapasztaltabb társakkal indulj neki, legyen nálatok kötél, megfelelő technikai eszközökkel és tudással, vagy készülj fel egy 1 vagy 3 napos via ferráta tanfolyam során.

Bizonyos fenntartásokkal létezhet egy másik megoldás is, ami kis hazánkban kevésbé ismert és valamiért nem terjedt el. Ez tulajdonképpen egy speciális, tovább fejlesztett via ferráta kantár, amely a hagyományos társaival ellentétben csak az egyik száron rendelkezik karabinerrel. A másik szárat a gyártó egy ún. visszafutásgátlóval szerelte fel, amely esés irányba azonnal blokkol függetlenül attól, hogy a dróthuzal elején, közepén vagy végén helyezkedik el a mászó.

Ezzel a módszerrel tehát kiküszöbölhető, hogy egy esetleges esés során a túrázó nekiütődjön a sziklának és komoly sérüléseket szerezzen; merthogy esés így nincs is, hiszen azonnal blokkol a visszafutásgátló. (Ha esetleg nem akasztasz és az eszköz fölé mászol, akkor eshetsz nagyobbat – a kantár hosszának kétszeresét –  de ennek kicsi az esélye, hiszen ilyet megfontolt ferrátázó nem csinál) További előny, hogy egy nehéz résznél nem kell annyira izmozni, mert simán beleülhetünk a kantárba. Ez talán nem hangzik olyan rosszul…

A Skylotec Skyrider névre hallgató via ferráta csodaefegyver valamiért mégsem terjedt el. Nehéz? Túl drága? Nem ismerjük? Szerinted miért nem terjedt el? Kipróbálnád?

Találgatni lehet, mi csak arra tudunk gondolni, hogy kissé drága…

A skylotec skyridert egyébként 120-130 euróért vesztegetik és kb. 200 g-al nehezebb a hagyományos kantároknál. Akit bővebben érdekel, íme egy német nyelvű videó a használatáról. (A lényeg kb. 7:15-nél)

Ha ferrátázol, netán már “volt szerencséd” via ferráta kantárba esni, kíváncsian várjuk a véleményed (a lap alján tudsz kommentelni) a témában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain