A legújabb outdoor sport, ami igazi felfedezésre és a világ eldugott részeire invitál

by: Laca

Category:

Először is képzelj el egy olyan outdoor sportot, amiben az adrenalin és természeti szépségek tökéletes arányban vannak összekeverve. Gyaloglás egy szurdokban, óriási vízesések és smaragdzöld színű sziklamedencék, természetjárás egy totálisan új szemszögből.

Csúszdázva, vízbe ugrálva, mászva, kötélen ereszkedve, túrázva jutsz el a célig.

Ez a canyoning, amelyet akár a vadvízi evezéshez is hasonlíthatunk, csak éppen csónak nélkül.

Népszerűsége folyamatosan növekszik, nem túlzás az sem hogy, az egyik leggyorsabban fejlődő outdoor sportágról van szó.

Egy tapasztalt vezetővel rengeteget tanulsz és előzetes tapasztalat nélkül is elérhetetlennek tűnő helyekre jutsz el. Természetesen vezetőd úgy választ helyszínt, hogy a nehézségi szint ne okozzon problémát, de ha már komolyan műveled a hegyi sportokat, akkor is fogsz találni kihívást.

A canyoning nagy előnye, hogy kevésbé időjárás függő mint a hegymászás, így szinte bármikor művelhető, tavasztól késő őszig.

Nem utolsó sorban a legjobb európai canyoning terepek “valamilyen apró véletlen folytán” közel esnek remek via ferráta vagy túraösvényekhez is, tehát általában minden adott egy kombinált és izgalmas outdoor hétvégéhez.

 

Minden canyoning útvonalat tapasztalt vezetőddel jársz be, akitől már egy túra alatt is rengeteget tanulsz


Mit kell még tudnod a canyoningról?

 

#1 - A legrégebbi és a legújabb

 

A canyoning az egyik legrégebbi természeti tevékenység, de a legújabb outdoor sport is egyben.

Igen, volt időszak, amikor az extrém sport maga volt az élet. Mielőtt az ember megépítette az első tutajokat, gyalogosan járta a kanyonokat élelem után kutatva vagy éppen a túlélésért küzdve.

Manapság az ösztönöket felváltja az eldugott természeti szépségek felfedezése iránti vágyunk, de az eredmény ugyanaz. Nekivágunk a természetnek, új élmények után kutatva járjuk a vadont. Szerencsére most már kiforrott és biztonságos technikákkal, kényelmes felszereléssel…

 

Kúszol, mászol, csúszdázol ezeken a hihetetlen helyeken


# 2 - A canyoningot a túrázók és természetjárok találták fel

 

A canyoning fő alapját a gyaloglás, túrázás adja. Néhányan azonban nem elégedtek meg a gyalogszerrel elérhető célpontokkal, elkezdtek le és felmászni, a hegyi sportok technikáit átvéve új helyszíneken csavarogni.

Ugyan nem minden canyoning túrán kell kötélen ereszkedni vagy sziklás terepen mozogni, de az élmény és a sportág így lesz kerek.

Ennek ellenére, mint már említettük nem kell előzetes tapasztalat, a kezdő túrák olyan helyszíneken vezetnek, amelyek tapasztalat vezetővel szinte mindenki számára elérhetőek és teljesíthetőek.

 

Ereszkedés a vízesésben - ez is canyoning része


#3 - Fizikai fittség és úszó tudás

 

A canyoing túrák különböző nehézségben érhetőek el, de azért egy alapvető fizikai fittség és az úszó tudás fontos, hogy meglegyen. A kezdő túrák azonban a kevésbé jól úszó és fitt résztvevők vagy gyerekek számára is elérhetőek.

Nem kell megijedni sem a vízbe ugrálástól, sem pedig a kötél használattól, mászástól. Az ugrálás sosem kötelező, hiszen vezetőd le tud ereszteni kötélen, vagy alternatív úton le tudsz gyalogolni.

 

A canyoninghoz minden technikai felszerelést biztosítunk - neked csak az élmények begyűjtésére kell koncentrálnod


#4 - Ha canyoningozni mész, a világ eldugott helyeire indulsz

 

A világ legszebb helyeinek egy része egyszerűen el van zárva előlünk. A canyoning révén azonban ez a “probléma” is feloldható.

Barlangok, vízesések, az őseink által használt menedékek egy része így került felfedezésre. Emellett odalenn, ahová a napfény nem mindig ér el, endemikus fajok élnek, olyanok, amelyek létezéséről nem is hallottál.

Szóval ha canyoningozni indulsz, készülj fel egy felfedező túrára, új élményekre, adrenalinra és bolygónk eldugott szépségeire.

 

Olyan helyekre kapsz betekintést, amelyek létezéséről talán nem is tudtál


 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain