Mi vár egy 80 kg-os túrázóra, aki via ferrátázás közben lezuhan? Videó és tanulságok a cseszneki via ferráta baleset kapcsán…

by: Túravezető

Category: ,

A cseszneki via ferráta balesetről közölt rövid írás alaposan felkavarta az állóvizet, aminek kapcsán még tartozunk a tanulságokkal. De előbb, egy rövid videót is mutatunk, amiből kőkeményen kiderül, hogy mi vár egy 80 kilós túrázóra, aki különböző okok miatt – nem megfelelő felszerelés, nem megfelelő technika, esetleg valamilyen objektív veszélyforrás (pl: kőhullás) következtébenbelezuhan a via ferráta kantárba..

Jó dolog a via ferráta - te próbáltad már? Vidám dolog a via ferrata – ha ésszel csinálják

Nem elrettentés, csak egy jó példa

– érdemes rászánni ezt a kicsit több mint 1 percet:

Elég brutális, nem? Ez alapján elég egyértelmű, hogy mindenáron el kell kerülni a via ferráta kantárba való beleesést.

A megfelelően használt via ferráta kantár meg fog tartani, de könnyen lehet, hogy az esés közben megsérülsz. Gondolj csak a drótkötelet rögzítő fém cövekekre vagy egy sziklafalhoz csapódásra. A fejedet a sisak megvédi, de ettől még komoly sérüléseket lehet szerezni.

Te tisztában vagy a biztonságos via ferrátázás szabályaival? Helyesen használod a felszerelést, tudod mit kell tenni ha te vagy egy társad megsérül?

Ha igen, akkor további boldog pillanatokat kívánunk a dróthuzalon. Ha pedig kezdőnek titulálod magad, magadtól tanultál, nem vagy biztos a dologodban és egyedül (hegyivezető vagy tapasztalt mászó felügyelete nélkül) szoktál/szeretnél via ferrátázni, akkor segítségképpen mutatunk valamit.

Segítünk, hogy összeálljon a kép.

Pont a cseszneki baleset kapcsán, túravezetőinkkel és sziklamászó oktatóinkkal összedugtuk a fejünket, és összeírtuk a biztonságos via ferrátázás szabályait, hogy azokat közérthetően, részleteiben elmagyarázzuk.

Ez a kis INGYEN tananyag neked is segíteni fog, és a következő túrákon már magabiztosan akasztgathatsz felfelé.

banner


De ahogy az autóvezetést sem könyvből tanulod és nem felügyelet nélkül kísérletezgetsz, úgy a via ferrátázás alapjait is érdemes lehet egy tanfolyam keretei között megtanulni. 2 nap alatt a vasalt utak ördöge lehetsz.

Tanulságok a cseszneki balesetről:

Zárásként nézzük meg, hogy mit csinált rosszul a Cseszneken balesetet szenvedett túrázó, mit kellett volna másképp csinálni ahhoz, hogy elkerülje az esést?

felszakadt via ferrat kantar A balesetben felszakadt via ferráta kantár

A megfelelő útvonal kiválasztás és a felszerelés helyes használata.

Először is valószínűleg nem jól választott. Nem volt tisztában a via ferráták nehézségi besorolásával. Az E nehézségű szakaszon az erőlködés annyira lefoglalta, hogy elfeljett akasztani.

Valószínűleg a tapasztalatlansága is közrejátszott, ugyanis ha korábban több könnyű útvonalon begyakorolta volna a via ferráta szett használatát, akkor eszébe nem jutott volna először mászni és csak azután akasztani.

Alapvető, hogy amint lehet, akasztani kell. Ha kezeid kinyújtásával eléred a következő biztosító pontot, akkor mindenképpen akaszd át a kantár szárait. Ez különösen igaz ha egy nehéz szakasz előtt állsz, ahol meg van annak az esélye, hogy visszaesel.

Megkérhetünk valamire?

Ha hasznosnak találod a fentieket, oszd meg Facebookon vagy emailben. Jó lenne, ha minden via ferrátázóhoz eljutna ez a rövid történet, és mindenki tanulhatna ebből a szerencsés kimenetelű malőrből.

cdcd-warning

A biztonságos via ferrátázáshoz néhány egyszerű szabállyal mindenképpen tisztában kell lenned.

A részletes tananyagot szívesen elküldjük neked ingyen. Olvasd el, ez a minimum amit a biztonságodért megtehetsz.

Kattints ide a részletes “tananyagért”!

A blogposzt képeit Boros Norbi, Lukácsa Laca és lelkes iKaland túrázók szolgáltatták.

2 hozzászólás a(z) “Mi vár egy 80 kg-os túrázóra, aki via ferrátázás közben lezuhan? Videó és tanulságok a cseszneki via ferráta baleset kapcsán…” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain