5 érv amiért vétek kihagynod a Meru mászását, ha már Tanzániában jársz

by: Márk Előd

Category: , , ,

 

Gondolom neked is a Kilimandzsáró az elsődleges célod. Ne aggódj, ezzel nem leszel egyedül a Merun. Nagyon sok iroda ajánlja az ügyfeleinek ezt a 3-4 napos mászást a Kili előtt, és nem alaptalanul. Öt pontban összefoglaltuk neked a lényeget. Vágjunk is bele!

 

1. Kiváló akklimatizációs mászás a Kilimandzsáró előtt

Bár az afrikai hegyóriás nem túl nehéz trekking-csúcsnak számít, a közel hatezres magasság még a legerősebb szervezetet is komolyan próbára teheti. Fontos tehát a megfelelő akklimatizáció a sikeres mászáshoz. Ehhez pedig megfelelő mennyiségű idő, fokozatosság és türelem szükséges.

Vannak ugyan 8-9 napos túraprogramok a Kili mászására, de hidd el nekem, a táj nem annyira változatos, hogy megérje. Inkább válassz egy izgalmas 5-6 napos programot a Kilin és a megtakarított idő alatt, mássz egy jót a Merun.

Mellesleg a Merun nagyon jók az akklimatizációs lépcsők: 1500 méterről indulsz, 2500 méteren van az első táborhely, 3500 méteren a második és innen indulsz a közel 4600 méteres csúcsra, ami majdnem azonos a csúcsmászó táborok magasságával a Kilin. Személyes véleményem, hogy legalább 20-30%-kal növeled az esélyeidet az Uhurun, ha előtte megmászod a Merut!

 

2. Gyalogos szafari

Biza! A Meru mászása magába foglal két-három nap nagyon izgalmas gyalogos szafarit is. Maga a hegy az Arusha Nemzeti Parkban található, amely igen csak gazdag állatvilággal büszkélkedik. Bár oroszlánok és egyéb nagyragadozók nem tartózkodnak folyamatosan a park területén, van bőven látnivaló. Többek közt kafferbivalyok is kószálnak a hegy lejtőit borító bozótos dzsungelben. Éppen ezért kötelező a fegyveres kíséret egészen a 3500 méteren fekvő táborig és onnan lefele.

Barátságos és jól felkészült parkőr (ranger) kíséri a csoportot előbb a füves később az erdős szavannán keresztül, fel az esőerdők övezetébe, egészen az alpesi pusztaság határáig. Közben persze lelkesen mesélnek a helyi élővilágról és szívesen tesznek kisebb kitérőket, hogy közelebbről lencsevégre kaphass egy-egy érdekes antilopot, valamelyik ritka majomfajtát, varacskos disznót vagy akár zsiráfot.

A legtöbb tanzániai nemzeti parkban nem engedélyezett vagy nagyon drága a gyalogos szafari. A Merun ingyen bónusz a hegymászás mellé! Egy kis „szerencsével” még arról is mesélhetsz az unokáknak, hogy miként menekültél a felbőszült kafferbivaly elől, mielőtt a ranger egyetlen homloklövéssel leteremtette a fenevadat.

 

3. Páratlan kilátás a Kilimandzsáróra

Bizony ez sem egy elvetendő szempont. Bár Moshi városa közvetlen a Kili lábánál fekszik, a levegő szennyezettsége és a magas páratartalom szinte folyamatosan rejti a hegyet. Reggelente is csak egy furcsa homályos szürkeséget látni. Mászás közben meg már azért nem látod a hegyet, mert rajta vagy. Óriási a kiterjedése, és a kráterperem is mindig valahogy takarásban van.

No de akkor hogyan örökítsd meg a Kilimándzsárót teljes pompájában? A válasz igen csak egyszerű: a Meruról!

A két hegy közvetlen szomszédok. Max. 50-60 kilométer választja el őket és szerencsédre pontosan a megfelelő lejtőn haladsz felfele, hogy három napon keresztül minden lehetséges témavariációban lencsevégre kapd a Kilimandzsárót:

  • a dzsungel lombjai közül
  • a lenyugvó nap fényében
  • napfelkelte előtti Kili-sziluett
  • tengerfelhő fölött

Remélem korán kelő típus vagy, mert a csúcsmászást is ez szerint időzítik: napfelkeltére értek majd a csúcsra, hogy tökéletesen vöröses-narancssárgán izzanak azok a Kilimandzsárós panorámák.

 

4. Mert összességében egy nagyon egyedi és élményekben gazdag kirándulás

Hidd el nekem: ehhez hasonlót nem találsz itthon, még az Alpokban sem. Ez a hegy egyszerűen más. Nem nehéz, nem hajmeresztő és mégis izgalmas.

A Meru, akárcsak nagyobbik testvére, egy hatalmas vulkáni kúp, ami háromezer méterrel tornyosul környezete fölé. Túrád során fél tucat különböző ökoszisztémán gyalogolsz keresztül a hegy lábától a tetejéig: szavannák, dzsungelek, száraz bozótos lejtők majd sivár kősziklák. A táj folyamatosan változik körülötted.

3800 méteren lépsz majd a kráter peremére és innen félkör alakban teszed meg az utolsó közel 800 méter szintkülönbséget a csúcsig. Közben pedig le nem tudod venni a szemedet a kráter belsejéről, az ott tornyosuló hamutölcsérről és a kiömlő lávafolyam maradványairól. Igazi tűzhányó-élmény!

 

5. És mert nem is olyan rossz „trófea” ez a személyes gyűjteményedbe

Sokunknak számítanak azok a cifra számadatok! Miért is ne? A személyes élményeket nehéz másokkal megosztani, de a számokat mindenki érti. Hogy mit mondhatsz el majd a Meruról a haveroknak?

  •  az afrikai kontinens 5. legmagasabb hegye
  • 4566 méteres magasságával könnyedén túlszárnyalja a legtöbb alpesi négyezrest
  • több mint 3000 méter szintkülönbséget kell leküzdened, hogy elérd a csúcsot (ehhez képest a Mont Blancon mindössze 2500 méter szintkülönbség a feladat)

És arra is gondolj, hogy ha netán mégsem sikerülne az a fránya Kilimandzsáró, ez már legalább a tarsolyodban van. Megelőlegezed magad egy sikerélménnyel!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain