2. rész – Grossglockner – 3798 m – belépés az alpesi hegymászásba

by: Laca

Category: , ,

A Grossglockner tipikusan az a csúcs, ahol a klasszikus gleccserjárás mellett már megízlelheted a hegymászó technikai finomságokat, úgymint a jégcsákány és a hágóvas használata, meredek felszökések, éles, kitett gerincek és egy csipetnyi sziklamászás.

A mászás nem nehéz, az UIAA skálán II-es nehézségű.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy itt-ott használnod kell a kezeidet, fel kell kapaszkodni és oda kell figyelni a lépésekre is. Néhol keskeny peremeken, laza sziklákon kell haladni és a végén egy kitett, éles gerincen kell felmásznod a csúcskereszt alá.

Aggódnod azonban nem kell.

A Glocki gerincén acéloszlopokat rögzítettek, amelyek segítségével hegyi vezetőd kényelmesen tud biztosítani. A menedékháztól a csúcsig és vissza végig kötélbiztosítással halad a csapat.

Szerencsére részedről a túra teljesítése nem kíván hegymászótechnikai előképzettséget, ellenben sokat fogsz tanulni. (Természetesen ez akkor igaz, ha hegyivezetővel vágsz neki.)

Milyen tapasztalatra van szükséged a túra teljesítéshez, honnan tudod, hogy neked való-e?

Azt javasoljuk, hogy semmiképpen ne ez legyen az első magashegyi túrád. Ha még nincs tapasztalatod, akkor a Grossvenediger megmászását iktasd be mielőtt Ausztria legmagasabb csúcsára indulsz.

A Venedigeren rengeteg releváns tapasztaltot szerzel, így felkészülten, jobb esélyekkel indulsz és a túra is élvezetesebb lesz.

Mit tanulsz meg a Grossvenedigeren?

Megtanulod használni a hágóvasat, megismerkedsz a gleccserjárással, elsajátítod a kötélen haladás szabályait, valamint leteszteled magadat és a felszerelésedet is. Kiderül, hogy milyen felesleges dolgok cipelésével fárasztottad magad, melyik túra zoknid a kényelmes, vagy mennyi innivalót csomagolj a csúcsnapra.

Tapasztalatok nélkül ezek banálisan hangozhatnak, de amint meg volt az első hegyi túrád, látni fogod, hogy milyen apróságokon múlik a siker és mennyi mindent lehet jobban csinálni, a kényelmesebb túra érdekében.

Persze mondhatnád, hogy nem „nyaralni mész” a hegyekbe, inkább azért, hogy megdolgoztasd magad vagy legyen kihívás. Ez rendben is van, de az fontos, hogy ennek a kihívásnak, „szenvedésnek”, legyen is értelme.

Hidd el, így is eléggé el fogsz fáradni, lesz bőven új tapasztalat és életre szóló élmény.

A Glocknerre az előzetes gleccserjáró tapasztalat megszerzése mellett jól jön, ha magabiztosan mozogsz sziklás terepen.

Ezt a tapasztalatot egy-két via ferráta túrán vagy esetleg az Ankogelen (3254 m) is megszerezheted.
Nem, nem kell sziklamászónak lenned, nem kell sziklamászó vizsgát tenned, sőt az sem baj, ha nem tudsz fél karral húzódzkodni. Ezekre nem lesz szükséged.

Azonban ha nem most először jársz olyan terepen, ahol oda kell figyelned a lépésekre és kevésbé zavar a terep kitettsége, akkor jobban fog menni az egész túra.

Mi a helyzet a tériszonnyal?

Ha te is tartasz a magasságtól, akkor nem vagy egyedül. A legtöbben úgy jönnek haza a Glocknerről, hogy „megjegyzik”, a gerinc kitettségét.
Nyilvánvaló, hogyha viszonylag minimális tapasztalattal mész alpesi terepre, akkor ez elő fog jönni.

Nem kell tőle megijedni, hegyivezetőd végig ott lesz, segít, biztosít.

A Grossglocknert a túrázók 90-95%-a sikeresen szokta abszolválni, így nagyon is egy elérhető, de mégis kellően izgalmas hegyként szoktuk jellemezni.

Fontos, tudni, hogy fizikálisan és fejben is fárasztóbb ez a túra mint a Grossvenediger, így ha ott nehezen mentek a dolgok, akkor érdemes még „ráedzeni”.

Használhatod az ingyenesen elérhető magashegyi edzéstervet, de természetesen a magashegyi túrázás is jól fog jönni.

Nyári körülmények között például remek erőnléti felkészülés, ha a Magas-Tátrában túrázól. A Poprádtavi hegyi szállótól például jelzett ösvényen juthatsz fel a Tengerszem-csúcsra vagy a Kaporra.

Ezek ugyan 2000-es hegyek, de szinteben 7-900 métert kell menned. Ha ez simán megy és tudnál még menni néhány órát felfelé, akkor jó eséllyel a Glockneren rád váró fizikai nehézségek is menni fognak.

A Grossglocknert, a Grossvenedigerhez hasonlóan 3 vagy 4 napos program szerint teljesítheted.

A négy napos programot itt találod - ez most 20 000 Ft kedvezménnyel érhető el. Ha a három napos érdekel, itt találod a részleteket.

Megnézem a Grossglocknert!

Felszerelés

Minden túránknál találsz egy felszerelés listát ("Felszerelés és infó fül" alatt), amely alapján érdemes pakolnod. Amennyiben a felszerelés kiválasztásban szeretnél segítséget kapni, körülnézhetsz a campside-on. Ez egy olyan webshop, ahol általunk is tesztelt, jó ár-érték arányú felszereléseket vadászhatsz magadnak. A kínálat még nem teljes, de érdemes időről-időre visszanézned.

A campside mögött olyan hegymászók "bújnak meg", akik maguk is használják ezeket a felszereléseket, tehát nyugodtan hagyatkozhatsz a tanácsaikra. Ezek tényleg a hegyen lettek letesztelve. Bakancs, hátizsák, kabát, kamásli, túrabot, fejlámpa...ezeket biztosan megkapod.

A felszerelés kiválasztásban, egyébként rengeteget cikkeztünk az elmúlt időszakban

Néhányat itt összegyűjtöttünk neked -

Bakancsválasztás - praktikus tanácsok, elemezés, tippek, konkrét típusok, amiket jó szívvel ajánlanak hegyivezetőink

Milyen a jó hegyi hátizsák - mi legyen rajta, mekkora legyen - tippek és tancsások itt

Ruházat A-tól Z-ig - a magashegyi ruházaton sok minden múlhat, tanuld meg Te is profin összeállítani a saját felszerelésed - tanácsainkat itt olvashatod

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rocky Mountain