Jégmászó kóstoló

Egy hétvégényi jégmászás - hogy megszeresd!

Korai szombati kelés, majd két nap intenzív jégmászás ott, ahol épp legjobb a jég (Ausztria vagy Magas-Tátra). Vasárnap estére otthon vagy egy szürreálisan csodálatos, adrenalindús hétvége után.

Jégmászó kóstoló

Gyors jégmászóhétvége ott, ahol éppen legjobb a jég.

Két helyszínt veszünk górcső alá: az egyik egy szűk szurdok, ahol a meredélyek között kacskaringózó patakra számos jégvízesés fagyott a környező sziklákról. Varázslatos hely ez, a neve Ötschergraben; Bécstől egy órányira fekszik, Mariazell közelében.

Egyéb információkA feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
1

Program

Szombat

Reggel 6 órakor találkozik a csapat a Széna-téren. Innen 4-4,5 óra autózás után megérkezel Ötscherbachhoz, ami nyáron egy ámulatos, szűk szurdok teli kisebb-nagyobb vízesésekkel. Télen másképp gyönyörködtet ez a völgy, hiszen a vízesések megfagynak.

Rövid túra során éri el a csapat az aznapi célpontot a völgyben. Itt beöltözés, majd a szükséges instrukciók után rögtön kezdődik a móka. Sötétedésig mászik a csapat. Ha nagyon élvezed, úgysem akarod előbb abbahagyni, így valószínű, hogy a fejlámpák fénycsóvái kísérnek ki a szurdokból vissza a parkolóba.

Egy hangulatos vendégházban lesz a szállás 8-10 km-re a szurdoktól.

Vasárnap

Megfelelő viszonyok mellett a szurdok másik részét veszed célba és hosszabb, nehezebb jeget mászol. Reméljük, lehetőséged lesz a mix mászást is kipróbálni; ez olyan megfagyott vízesésen vezető utat jelent, amikor hol a jégen, hol a sziklafalon vezet. Óriási érzés egyszerre mászni sziklát és jeget (egyik jégeszköz a fagyott vízesésbe vágva, a másik egy sziklarepedésben)… általában ez szokott az emberek kedvence lenni.

Sötétedéskor szedelőzködés, majd hazautazás. 9-10 felé várható az érkezés Pestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Gyakori kérdések a jégmászásról

 1. Nehéz? Lányok is tudják csinálni? A jégmászás alapszinten fizikailag nem különösebben megerőltető, ha megtanuljuk e mozgás fortélyait. Megfelelő technikával kicsi erőkifejtéssel is bele tudod rúgni a vasat a jégbe, s a jégeszközt (hétköznapi nevén a ‘jégcsákány’) sem izomból, mint inkább érzéssel kell belelegyinteni a vízjégbe. Eleinte a kelleténél mindenki nagyobbat rúg és erősebben csap, de a technika már néhány kötélhossz mászása után csiszolódik, egyre kecsesebbé válik a mozgás.
 2. Végig a jégnek lapulsz… nem dermesztően hideg? Hogyha megfelelő technikával mászol, akkor a felső testeddel elhajolsz a jégtől, nem lapulsz neki. Mászás közben egyébként biztos, hogy nem fogsz fázni. Fázni a másik mászó biztosítása közben lehet, mert ilyenkor egy helyben állsz.
 3. Veszélyesebb a jégmászás mint a sziklamászás? Ez egy “attól függ” jellegű kérdés, nehéz általánosítani. Arányában azonban nem történik több baleset jégen, mint sziklán. A jégmászásnál kétségtelenül többlet kockázatot jelent a sziklamászáshoz képest, hogy elől mászásnál történő eséskor a jégeszköz megsértheti a mászót.

Kiutazás

Természetesen teleautó rendszerben történik a kiutazás, melynek összeszervezése a mi feladatunk. Jelenkezéskor tudasd velünk, hogy tudsz-e autót hozni, illetve hogy honnan indulsz. Ötschergrabenbe útvonaltervező itt.

Szállás, étkezés

Az étkezésekről a mászás során mindenki egyénileg gondoskodik. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb…)

A szállás egy falubeli panzióban lesz, 2-4 ágyas szobákban szállunk meg. A szállás árát a részvételi díj tartalmazza.

Ruházat, felszerelés

 • Bakancs: merev talpú, lehetőség szerint peremes bakancsot hozz. Nem baj, ha csak túrabakancsod van, de jégmászáshoz a merevtalpú az ideális.  Jelentkezéskor jelezd, hogy milyen típusú bakancsban jössz, mert aszerint szerzünk be hágóvasat számodra.
 • Kabát: a jégmászótanfolyam során igen sokat fogsz helyben álldogálni. Ezért a többi hegyi túrával ellentétben itt javasoljuk, hogy legyen meleg kabátod (pehelykabát/bélelt síkabát), amit a mászáskor le tudsz dobni. Biztosításkor azonban jól fog esni, hogyha egy meleg kabátot felhúzhatsz. Mászás közben ideális a polár vagy vékony hély-kabát (softshell vagy hardshell (esőkabát)). A lényeg az, hogy könnyen mozogj a ruhádban.
 • Rétegek: a többi hegyitúrához hasonlóan itt is azt javasoljuk, hogy a bőrödre végy egy szintetikus alulöltözéket, amire könnyű polár felső(k)et húzhatsz.
 • Nadrág:víz- és szélálló túra/mászónadrág javasolt. Érdemes aláöltözni, mert biztosítás közben (ácsorgás) hideg lehet. Hogyha nincs nagyon hideg, akkor a softshell nadrág is megteszi.
 • Kesztyű: a jégeszközt megmarkolni, csavarokat a jégbe vezetni vékony kesztyűben sokkal könnyebb, mint bélelt, vastag kesztyűben. Ezért akkor jársz jól, hogyha hozol egy vékony neoprén, windstopper vagy polár kesztyűt és abban mászol, majd amikor biztosítod a másikat (vagy az oktatót hallgatod) akkor ráhúzol egy külső kesztyűt, illetve lecseréled meleg kesztyűre. Mászás közben a vékony kesztyűben kissé hidege lehet a kezednek, de az nem baj. Tehát: egy vékony kesztyű+egy meleg kesztyű. Tartalék kesztyűk is legyenek nálad.
 • Sapka: legyen egy vékony és egy vastag sapkád. Kinézetük nem számít, úgyis sisakban vagy egész nap.
 • Zokni: mivel nem menetelsz egész nap, ezért várhatóan jobban fázik a lábad jégmászáskor, mint egy hegyi túra közben. Hozz meleg túrazoknit+egy vékony zoknit. Legyen a zsákodban tartalékban egy pár túrazokni, mert ha délelőtt beizzadsz az egyébként rosszul lélegző bakancsodba és később elkezd fázni a lábad, akkor délután jól fog esni egy váltás puha, száraz zokni.
 • Napszemüveg, lehetőleg alacsony sötétítésű – ez a szemed védelmét szolgálja, hiszen a jégszilánkok sokszor az arcodba repülnek amikor belevágod a jégeszközt a jégbe.
 • Termosz: itt, mivel nem gyalogolsz nagy távolságokat és napközben megvár a tatyód a jégfal alatt, nyugodtan pakolhatsz meleg teát.
 • Fejlámpa: ha szürkület után bandukoltok vissza az autókhoz, akkor jól fog jönni fejlámpa.

Technikai felszerelés – ezt mind mi biztosítjuk, az alábbi listára ne legyen gondod. Persze, ha valamiből van saját és azt szeretnéd koptatni, akkor jelezd felénk.

 • 2 technikai jégeszköz
 • beülő, sisak fejenként
 • 5 db jégcsavar páronként
 • 6 db expressz páronként
 • 4 db csavaros karabiner fejenként
 • 1 db lapka fejenként
 • 50 m-es egészkötél páronként.

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain