Jéghotel és téli túrák a Fogarasi-havasokban

Az eszkimó, a székely és a hegymászó...

Ismered a viccet, amikor az eszkimó, a székely és hegymászó találkoznak?

Igazából mi sem…de ez nem gond, mert idén télen összehozzuk őket. Adott a Bilea-tó partján fekvő HOTEL of ICE (tuti, hogy az eszkimóktól lopták az ötletet), adott egy aradi, 8000-eseket is megjárt expedíciós mászó, valamint TE és a hosszú hétvégére becsomagolt böröndöd. Ez nem vicc, hanem egy lüktető és változatos téli hétvége a Kárpátok ölelésében.

Jéghotel és téli túrák a Fogarasi-havasokban

Ha nem érted, akkor kifejtjük.

Török Zsolt lesz a túravezetőd és a hétvége mókamestere. Zsolt úgy ismeri a környéket mint Jamie Oliver a konyháját. Jamie speckó fűszerekkel és isteni alapanyagokkal főz, Zsolt pedig kreatívan, igényeidhez és erőnlétedhez mérten vezet be a téli hegymászásba. Jégmászás, hótalpazás, túrasízés és “őrült” téli foglalkozások várnak – minden szinten. Néhány euróért pl egy motorosszánhoz erősített gumicsónakban suhansz a Bilea-tó jegén..

A fárasztó túra után az exkluzív jégből készült étteremben vacsorázol, itt még a snapszos pohár is jégből lett kifaragva. Az éjszaka sem fogsz fázni, mert a jéghotel, jégágyain medvebőrből van a lepedő és extrém meleg pehelyhálózsákban alszol.

Túravezetőid

Egyéb információk

A túrára bárki jelentkezhet teljesen kezdő és extrém kihívásra vágyó egyaránt. A jéghotelben alvás sem kötelező, dönthetsz úgy, hogy a tó melleti menedékházban alszol.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
4

Program

1. nap – Utazás – Felvonózás a Bilea-tóhoz:

Kora reggel útnak indulsz Bp-ről, Aradon rövid kávészünet keretében túravezetőd is csatlakozik. Balea Cascadához érve lerakjátok az autót, összeszeditek a téli motyót és felvonóval pillanatok alatt egy téli mesében találod magad. Elfoglalod jégszobádat, talán lecsusszan az első áldomás is lecsusszan. Ismerkedés, a másnap izgalmak konkretizálása (megfelelő nehezségű túrák kiválasztása, átbeszélése), majd jöhet a vacsora.

2-3. nap – Téli túrák, hegymászás, jégmászás:

8000-es expedíciókon és több száz méteres északi falakon edződött vezetőd féltucatnyi programlehetőséget tár eléd, melyekből közösen választotok az időjárás, a csapat erőnléte és kedve szerint. A Fogaras vad 2500-as csúcsai (kezdőtől az extrém szintig) remek téli túrákkal/mászásokkal hívogatnak, de a háztól nem messze kipróbálhatod a jégmászást is. Zsolt messzeföldön híres arról, hogy imád sztorizni és tanítani, így biztosan nem fogsz unatkozni.

Délután hótalpazol, motorosszánozol vagy jégpohárból vodkázol és rénszarvas táncot jársz..

Néhány csúcs ami szóba jöhet: Buteanu-csúcs (2507 m), Laita-csúcs (2397 m), Laitel-csúcs (2390 m),
Piscul Bilii (2216 m)

4. nap – Utazás haza:

A negyedik nap reggelén magad mögött hagyod a havas csúcsokat és elindulsz hazafelé. Ha szeretnél túravezetőddel megálltok egy 300 éves kúriánál, melyet a környék legízesebb éttermeként tartanak számon. Minden amit eléd raknak ott terem a környéken, a fürj tojástól az erdei gombáig.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Fontos, hogy megfelelően szigeteljen, ugyanis 3 napig fogsz a hóban gyalogolni. Javasolt a merevtalpú hegymászó bakancs
 • Szél/esőálló nadrág és kabát, túranadrág (softhsell-el jársz a legjobban)
 • Kamásli
 • Aláöltözet és legalább 2-3 meleg réteg (polár, softshell esetleg pehely vagy síkabát)
 • Sapka, 2 vastag kesztyű, 1 vékony kesztyű, túrazokni, sí/arcvédő maszk vagy csősál
 • Étel-ital: másfél literes palack, (esetleg termosz), csokik, ebédrevaló
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg/síszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Vastag téli hálózsák
 • Saját hótalp/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

Korlátozott számban és méretben túrasít is tudunk neked biztosítani.

Időjárás, magasság, erőnlét, helyszín

2000 méter felett a hegyekben, nehéz jósolni, télen pedig szinte lehetetlen. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni.

A kezdő túrákhoz nem kell különösebb erőnlét, itt tényleg rengeteg a lehetőség. Természetesen a gyakorlott hegymászóknak komoly erőpróbákkal is készülünk.

A Déli-Kárpátokat, azon belül pedig a Fogarasi-havasokat vesszük célba, mely többek között túravezetőd edzőterepe volt a legkeményebb expedíciók előtt. A 2500-as havas csúcsok és a Bilea-tó partján épült HOTEL of ICE tökéletes helyszín, hogy belevesd magad a téli hegymászás örömeibe.

Szállás:

A túra során a 2000 méteren fekvő HOTEL OF ICE-ban szállsz meg, de ha spórolnál egy kicsit vagy nem érdekel az exkluzív jégből kifaragott hotel, akkor a közeli menedékhézban is aludhatsz.

A menedékházban leginkább lager típusú 6-8 ágyas szobák vannak, de akad néhány kisebb 2-4 ágyas szoba is – éjszakánként 16-25 euróval kell számolnod.

A jéghotelben kétágyas szobákban aludhatsz, (természetesen a megfelelő minőségű és melegségű ágyneműt biztosítják számodra), egy éjszaka ára 45-70 euró/fő/éj. A közeli menedékházban van melegvizes zuhany.

Étkezés:

Napközbenre érdemes itthonról készülni (csokik, energiaszeletek stb..), reggelit és vacsorát pedig igényelhetsz a jégétteremben vagy a menedékházban. A menedékház jóval olcsóbb, itt 15-20 euróból megoldható a napi étkezés. Az exkulzív jégvacsora menü 50-60 euróba kerül.

Utazás:

Teleautó rendszerben vagy egyénileg. Ha nincs autód nem probléma, segítünk neked helyet találni valaki mellett. A javasolt útvonalat itt találod.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain