Téli hegymászótábor a Tátrában

Áttekintés

6 nap intenzív elméleti és főként gyakorlati oktatás sok-sok túrázással, mászással. Alapszinten elsajátítod a magashegyek járásának túlélési, biztonsági technikáit – hallatlanul tapasztalt instruktorok vigyázó tekintete mellett. Innentől megnyílik előtted egy új világ; ismerősként köszöntöd a nagy hegyeket szerte a világon, és sokkal biztonságosabban mozogsz potenciálisan veszélyes körülmények között.

Téli hegymászótábor a Tátrában

Ezen az intenzív kurzuson több évtizedes tapasztalattal bíró hegymászók ismertetnek össze a magashegyi mászás számtalan rejtélyével, fortélyával. A cél az, hogy elsajátítsd azon technikák alapjait, melyekre téli/magashegyi körülmények közt szükséged lehet; keveredj akár Skócia 800 méteres hegyei, akár az Alpok 4000-esei, ad abszurdum a Himalája hegyóriásai közé…

A kurzus a technikák elsajátítására ad lehetőséget (hóbarlang, lavina, mentés, időjárás, felszerelés), mely elvégzése után megfontoltan bevállalhatsz vezető nélküli magashegyi túrákat, hogy elmélyítsd a tanultakat, rutinra tégy szert.

A tanfolyam a Magas-Tátrában zajlik, ahol bázisunk a 1500 méter magasan fekvő Poprádi-ház. A kiváló konyha és az előadásokkal tarkított esti sörözések segítenek regenerálódni az egésznapos hegyjárás után.

Mit NEM takar a tanfolyam: OK, nyilván nem azt állítjuk, hogy Ueli Stecket faragunk belőled a hosszú hétvégén (…megtennénk, de egyelőre nincs engedélyünk embert klónozni). Belekóstolsz ugyan a drytooling szépségeibe, de nem kerül sor nagy jégfalak vagy szikla-utak kimászására és az ezeken alkalmazott biztosítási technikák megtanulására. Ez már egy másik hétvége témája…

A téli magashegyi tanfolyamról

A tanfolyamot a Magyar Hegymászó Szövetség tematikája szerint tartjuk. A téli tanfolyam után hivatalos vizsga nincsen, a tanfolyam sikeres elvégzését az oktató igazolja. Ha szeretnél vizsgázott hegymászó lenni, az alapfokú és a nyári magashegyi tanfolyamot is el kell végezned. Bővebb információ a tanfolyamokról itt.

 

 

Időpontok

Indulás

Érkezés

2018. február 12., hétfő 2018. február 18., vasárnap
2018. március 12., hétfő 2018. március 18., vasárnap

Egyéb információk

Előnyt jelent az alapfokú sziklamászó tanfolyam anyagának ismerete - alapvető kötéltechnika, csomók ismerete. Ezeket a tábor elején átismételjük, a hiányosságokat befoltozzuk. Az oktatás túrázás közben zajlik; naponta 6-900 méter szint megtétele téli körülmények közt könnyen kell, hogy menjen. A tanfolyam tematikája azonos a magyar hegymászóképzésben elfogadott tematikával, így a sikeresen teljesített tanfolyam után "oklevelet" kaphatsz!

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Kiutazás és feltúrázás a Poprádi-tavi házba

Délelőtt 6:30-kor gyülekezünk a Nyugati-téren, ahonnan kb. 4-4,5 óra autózással elérjük a Csorbai-tó melletti parkolót. Itt némi parkolódíj fejében biztonságban elhelyezzük az autót, majd nekivágunk az ösvénynek, egészen a Poprádi-tavi házig. A ház szolgál menedékként és bázisként erre a majdnem egyhetes időszakra. Az út hossza, kb. egy-másfél óra.

Figyelem! Ha nincs hely a Poprádi házban, akkor egy másik tátrai menedékház lesz a bázisunk. A változatás jogát fenntartjuk.

2-6. nap: Tematikus – de gyakorlat- és túracentrikus – elmélyülés a téli hegymászás gyönyöreiben

Rendszerint 7.30-kor ébresztő, majd egy vastag reggeli közvetkezik 8 órakor. A fogmosás után már gyülekezel is a ház előtt az aznapi felszereléssel és elemózsiával. A négynapos tanfolyam a következő ismereteket takarja:

 • Időjárás és lavinák: a helyzet felmérése, hótesztek. Lavinakészülék (pieps), szonda használata. Hóba temetés.
 • Közlekedés a hegyen havas-jeges viszonyok között: útvonalválasztás, tájékozódás, lépéstechnika, hágóvas és jégcsákány használata. Kicsúszások “megfogása” önfékezéssel (ezt sokat gyakoroljuk, mert fontos)
 • Közlekedés és kötélhasználat a gleccseren – mentés hasadékból: életbevágóan fontos praktika kétfős gleccserjáró partik részére. Az sem zavar meg minket, hogy a Tátrában nincs gleccser
 • Felszerelés-ismeret: a téli hegymászásban használt ruházat és felszerelések használata
 • Drytooling és mixmászás: bevezetés a jég-nélküli jégmászásba
 • Hóbarlang-építés: hasznos tudás, hiszen egy több napos, lavinákkal tűzdelt vihart is biztonsággal átvészelhetsz benne..

Esténként rendszerint elméletben tovább folyik az okosítás, egészen a csapat figyelmének lankadásáig.

7. nap: Hazaút

A háztól kb. 1 óra a lefelé vezető út a Csorbai-tóig, ahol az ötnapos túracuccot begyömöszöljük az autóba, és hazautazunk.

A tábor után másképp nézel a Tátrára, mint érkezéskor; mostantól új módon viszonyulsz a hegyekhez, amiket immár jobban ismersz, így nemcsak tisztelsz, de már barátként szeretsz is.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszereléslista:

 • 1 pár magashegyi mászóbakancs
 • “hardshell” eső/szélálló kabát és nadrág
 • 2-3 meleg réteg – polárpulcsi, softshell, esetleg vékony pehely
 • izzadtság-elvezető aláöltözet
 • 2 pár meleg, vízálló kesztyű, 1 pár vékony kesztyű (polár vagy softshell)
 • 1 meleg és egy kevésbé meleg sapka, sál/maszk (aranyat ér ha feltámad a szél)
 • naptej – minimum 25 faktor
 • síszemüveg és napszemüveg
 • kamásli
 • túrabot, nagy hótányérral
 • fejlámpa (tartalék elemmel)
 • kis hátizsák (25-35 liter) a napi túrákhoz

A technikai felszerelést biztosítjuk számodra (hágóvas, csákány, sisak, beülő, kötél, karabinerek, lavina jeladó, szonda, lapát – szükség esetén hótalp) , így ezzel nem kell törődnöd. Természetesen ha szeretnéd, hozhatod a saját felszerelésedet.

A ház felszereltsége

A házban kapható meleg étel-ital; jó a konyha! Az ellátást és a szállás árát nem tartalmazza a részvételi díj.

A szállásra kb. 100 euroval készülj. A házban étkeznél nagyjából napi 15-20 euroval számolj. Napközbenre érdemes szendvicsnek valóval és energiaszeletekkel, magvakkal készülni. Mivel sokat fogsz a hóban álldogálni a termoszt se hagyd otthon. Ha hozol teafiltert a házban kérhetsz forróvizet reggelente.

Ágynemű, hálózsák nem szükséges, kapunk. Meleg zuhany is van a házban. Amennyiben a Poprádi házban nincs elegendő szállás a csapat részére, a helyszínt a Zamkovsky-házba vagy a Zöld-tavi házba helyezzük át. A túra lényegi tematikáján ez természetesen nem változtat.

Kinek ajánljuk e tábort?

Akkor érdemes eljönnöd a téli táborba, hogyha nyári túrázás, mászás terén korábban szert tettél tapasztalatra de azt is tudod, hogy többet szeretnél: biztonságban akarsz mozogni a hegyen és a gyalogtúrázáson túlmutató ambíciókat táplálsz. Titokban abban reménykedsz, hogy új, hasonló szinten lévő alpinistákkal ismerkedsz meg, akikkel évekre/életre szóló közös hegymászóélmények kezdetét jelenti ez a tábor.

 • Elképzelhető, hogy remek sziklamászó vagy, de a magas hegyek világát nem ismered kellőképp – remek kiindulópont e tábor.
 • Lehet, hogy sufnituning módszerekkel, autodidakta módon tanultad az alpinizmust és több, vezető nélküli magashegyi túrán is túl vagy. Elképzelhető, hogy elérkezettnek érzed azt az időt, amikor a formális, profi fogásokat és megfizethetetlen tapasztalatot akarod magadévá tenni a nagyobb biztonság és magasabb szintű tudás érdekében. Magasabb szintű tapasztalatért jössz, de rengeteget adhatsz át a kezdőknek is – ami külön élmény.

A tanfolyam tematikája azonos a magyar hegymászóképzésben elfogadott tematikával, így a tanfolyam után “bizonyítványt” kaphatsz!

S kinek nem ajánljuk e tábort?

Jogos kérdés. Hogyha nincs tapasztalatod a túrázás terén, nem piszkoltad össze a kezed magashegyen, nem tudod, milyen érzés fáradtan fázni de mégis mosolyogni és az első kérdésed indulás előtt az lenne, hogy “farmergatyában ugye jöhetek?”… nos, akkor nem javasoljuk ezt a tábort. Hogyha nincs meg a kellő állóképességed a napi 6-800-1000 méter szintkülönbségű túrákhoz, vagy ha ezek a szint-számok nem mondanak semmit, akkor megint csak nem jó ötlet jelentkezni. Ha így állsz, akkor irány egy alap Magas-Tátra túra!

 

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain