Trekking a hindu Indiából a buddhista Tibetbe

Kulturális kaland és gleccsejárás ötezer méter felett

Hallottál már olyat, hogy egy gleccsertúra kulturálisan sokkolta a túrázókat?
Na, nem arról van szó, hogy a hágóvas sercegése és az izzasztó lépések vezetnének be a buddhisták és a hinduk titokzatos világába, csak arról, hogy az „unalmas” Himalája trekkinget, megédesíti néhány nem túl régi (kb. 1100 éves) fatemplom, egy-két hasonló korú gompa, a világ legmagasabb települése és megannyi kulturális ínyencség Tibet és India határáról…

Trekking a hindu Indiából a buddhista Tibetbe

Éghajlatválasztó hegységről már általános iskolás korodban nyilván tanultál. Most saját szemeddel bizonyosodhatsz meg arról, hogy léteznek “kultúra-elválasztó” hegységek is. Az india hinduk által lakott területéről átsétálsz a tibeti határ közvetlen közelében lévő buddhisták által lakott Spiti-völgybe. Eközben jó 500 méterrel magasabban leszel, mint a Mont Blanc, de ez már csak hab a tortán.

A túra elején és a végén Manaliban, a Himalája déli oldalán épült kis hegyi településen ejtőzhetsz. A hetvenes évek óta jelenlévő hippikultúra, valamint a brit időkben épült történelmi hotelek bájos keveréke jellemzi ezt az „alpesi környezetben” épült városkát.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2017. július 30., vasárnap 2017. augusztus 13., vasárnap

Egyéb információkA feltüntetett részvételi díj 285 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
5

Program

1. nap: Budapest – Delhi

Repülőd indulásától függően valamikor napközben indulsz Budapestről. Egy európai városban átszállsz, mert nincs közvetlen összeköttetésünk Indiával. A csatlakozástól függően nagyjából 12-18 órát vesz igénybe az egész út. Valószínűleg Isztambulon, vagy Moszkván keresztül fogsz repülni.

2. nap: Delhi – Manali

Érkezés Delhibe, a 2010-ben átadott vadonatúj nemzetközi reptérre – a hajnali órákban. A reptérről hipermodern gyorsvasút visz be Delhi központjába, a Connaught place-re. A központban lévő szállodában lepakolsz és rövid pihenés után megismerkedsz ezzel a tízmilliós nagyvárossal. Ezt legpraktikusabban egy egész napra bérelt taxival oldhatod meg, de választhatod a motoros riksát, vagy a szerteágazó metróhálózatot is. Túravezetőd elintézi a Himalájába tartó busznak, vagy bérelt autónak az indulását.

3. nap: Manali (2200 m)

Akár busszal utazol, akár bérelt autóval, a nagy távolság miatt valamikor reggel érkezel meg Manaliba, a Himalája déli lejtőin épült 2200 méter magasságban lévő kisvárosba. Mivel az előző két nap során egyfolytában csak utazgattál, most már igazán megérdemled a pihenést az egyik szállodában. Napközben felfedezheted a kisváros közepén található Deodar fenyő rezervátumot, vagy az ezeréves hindu szentélyeket, vagy a brit időket idéző történelmi hoteleket- és éttermeket. Helyi ínyencfalat a Beas-folyóból fogott friss pisztráng. Túravezetőd lefoglalja azt a taxit, amellyel másnap a túra kezdőpontjához fogsz menni. Nap közben feltankolod magad egyheti élelemmel, a túraboltban pedig vásárolsz, vagy bérelsz magadnak egy kerozinfőzőt és túrafelszerelést.

4. nap: Manali – Kullu – Basholi – Pulga (2220 m) – Khir Ganga (2920 m)

Reggel indulás taxival Basholi településig. A bérelt autó a Beas-folyó völgyében almáskertek között kanyarog, amíg a közeli Kullu városkáig elér. Ennél a városnál otthagyod a folyóvölgyet és kelet felé utazol, egészen a túra kiinduló pontjáig, Pulgáig (2220 m). [A teherhordó pónikat innentől vesszük igénybe.] A déli órákban búcsút intesz a taxinak és mintegy 12 km gyaloglás után, 4-5 óra alatt jutsz el Khir Ganga (2920 m) falucskába, ahol az első trekkinges éjszakádat töltöd. Este még mindig nem kell sátorban aludnod, hiszen számtalan vendégház kínál szállást. Este még talán meg is fürödhetsz a falu melletti természetes termálfürdőben.

5. nap: Khir Ganga (2920 m) – Thakur Khan (3550 m)

A termálfürdőt még indulás előtt, reggel is érdemes kipróbálni. Ma 15-18 km vár rád, amit kb. 6 óra alatt fogsz megtenni. A falut elhagyva Coniferus fenyők között visz az ösvény, amin már nem fogsz annyi emberrel találkozni, mint az elmúlt napokban. Az erdőket időnként hatalmas mezők váltják föl, és ilyenkor már megpillanthatod a Himalája havas csúcsait. Thunda Bhoj (3400 m) falucskánál érdemes megebédelni, hiszen itt van még néhány helyi kifőzde (dhaba). Ebéd után már csak 3-4 km-t kell megtenned, és egy kötélhídon át is érsz majd a Parvati-völgy túloldalára, Thakur Khan-ba, (3550 m) ahol felverheted a sátrat.

6. nap: Thakur Khan (3550 m) – Mantalai-tó (4020 m)

A mai adag 16-18 km, kb. 7-8 órányi séta. Nem messze a falutól egy vízerőműnek a hátrahagyott építési maradványait láthatod. A hatóságok néhány évvel ezelőtt – fölrúgva mindenféle környezetvédelmi előírást –, a Himalája Nemzeti Parknál kezdték el az építkezést. Egy idő után a hatóságok és a civilek nyomására abbahagyták, de a maradványok sajnos még hosszú évszázadokon át ott díszelegnek majd.
Az elhagyott vízerőmű után a táj ismét érintetlen. Egy helyen, természetes sziklahídon fogsz átkelni a Parvati-folyón, ez a Pandu-híd. Hosszas emelkedők és sziklamezők után megérkezel a Mantalai-tó mellé (4020 m), ahol kiválaszthatod a megfelelő sátorhelyet.

7. nap: Mantalai-tó (4020 m) – Pin-valley NY-i alaptábor (4550 m)

A tó mellől csupán 12 km-t kell megtenned, de egész nap kisebb-nagyobb patakokon és vízfolyásokon kell átugrálnod, ami nagyon fárasztó. Ha korán reggel indulsz el, akkor a patakok vize még nem olyan magas. Délutánra viszont már akár térdig érő vízben kell átszelned ezeket a jéghideg gleccserolvadékból táplálkozó patakokat. Koraeste jutsz csak el a hágó alaptáborához (4550 m).

8. nap: Átkelés a hágón (5320 m): Pin-valley NY-i alaptábor (4550 m) – K-i alaptábor (4250 m)

Egész nap 12 km-t kell megtennünk, ami kemény 5-6 órás trekkinget jelent. Ma már csaknem végig csonthavon mászunk. Ajánlott a jégcsákány, a kötél és a hágóvas. A még nyáron is állandóan hóval borított hágóért meg kell dolgoznod. A hágó nyugati oldala, ahonnan érkezel, még csapadékban gazdag, a keleti oldal viszont sokkal szárazabb. Ezt azonnal látni is fogod a növényzeten, amint kisség lejjebb ereszkedsz a hágó után. Délutánra a keleti alaptáborba érkezel (4250 m)

9. nap: Keleti alaptábor (4250 m) – Mudh (3770 m)

Az alaptáborból a legközelebbi faluig mindössze 20 km-t kell haladni. Az út már lefelé vezet, és ez annyira megkönnyíti a dolgodat, hogy mindössze 7-8 óra alatt fogod teljesíteni a napi adagot. Estére már Mudh falu melletti lévő mezőn leszel. [A teherhordó póniktól itt elbúcsúzunk.]

10. nap: Mudh (3770 m) – Dankar gompa

A napi egyszer közlekedő buszt elkapod, és koradélután a Szpiti-völgy bejáratánál felmászol Dankar gompához, ahonnan káprázatos kilátásban lehet részed. Este alvás a gompa melletti vendégházban. [Ha rövidíteni szeretnél az egész utazáson, akkor Dankar gompa kihagyható, ezáltal egy napot nyersz.]

11. nap: Dankar gompa – Kaza

Naponta csak egy busz közlekedik a Szpiti-völgyben is. Ezt a buszt elkapva délutánra Kaza városban leszel. A Sziti-völgy adminisztratív központjában sok a hotel, könnyen találsz magadnak megfelelőt. Este pihensz, lakmározol és dőzsölsz az egyik étteremben, vagy az e-maileket nézheted a netcaféban.

12. nap: Kaza – Kibber – Ky gompa – Kaza

Csomagjaidat a hotelben hagyod. Elkapunk egy terepjárót és egy órányi autózással megnézzük a világ legmagasabb faluját, Kibber (4275 m), majd utána Ky gompát. Estére visszatérsz Kazába, és ugyanabban a hotelben alszol. [Ha rövidíteni szeretnél, akkor ez a nap is kihagyható.]

13. nap: Kaza – Chandra-tó – Rothang-hágó – Manali

Bérelt autóval elindulsz vissza Manaliba. Utad közben átkelsz a Kunzum-la (4550 m) hágón, majd ha az idő (és a sofőr) engedi, megnézed a Chandra-tavat. Manali felé már csak a 3990 méteres Rothang-hágó szerpentinjein kell átkelni és estére újra Manaliban vagy.

14. nap: Manali – Delhi

Az egész napot Manaliban töltöd. Éjszakai alvóhelyes busszal indulsz vissza Delhibe. Az utazást meg lehetne oldani bérelt autóval is, de a nagy busz ebben az esetben sokkal kényelmesebb.

15. nap: Delhi, tartaléknap

Az éjszakai alvós busz korán reggel ér Delhibe. Repülőgéped indulásától függően akár már ma is hazaindulhatsz, de a biztonság kedvéért ezt a napot „tartalék napnak” iktattuk be. Ha valahogyan elcsúsznánk a program közben, akkor ez a nap még rendelkezésedre áll.

16. nap: Delhi – Budapest

Nagyon korán hajnalban kell kimenni a reptérre. A repülőd indulásától függően a koradélutáni órákra már Budapesten leszel.

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

India egyik legészakibb tagállamában, Himácsal prades államban található az észak-déli irányban bevágódó Kullu-völgy, ahol a Beas-folyó gyűjti össze a vizet a Himalája déli oldalán.
Keletről a vele többé-kevésbé párhuzamos Szpiti-völgy található, amely után keletre már a kínai (tibeti) határ húzódik. Ladakh-hoz hasonlóan itt sincsenek nyolcezresek, de az itteni hegyek öt-hatezer méteres csúcsokkal is elvarázsolják az idelátogató turistákat. Alpesi jellegű táj tárul a látogató szeme elé gigantikus Deodar-fenyőkkel, havas hegycsúcsokkal, idillikus kis falvakkal, káprázatos hegyi legelőkkel.
Északon a Himalája fővonulata magasodik, elzárva az utat Ladakh felé. Egyedüli átkelőként a Rothang-hágó áll rendelkezésre majd’ 4000-es magasságával; de már fúrják alatta az alagutat…
Ahogy keletre a Parvati-völgy hágóján átérünk a Pin-völgybe, a táj alapvetően megváltozik. A Himalája fővonulatának keleti oldalán ugyanis igen alacsony a csapadékérték, így a vegetáció is gyér. Fenyvesek helyett csenevész fűcsomók és homoktövis fogadja az odalátogatót. A helyi lakosság buddhista. Ahogy Ladakhról azt szokták mondatni, hogy „kis Tibet”, a Szpiti-völgy ezen az alapon lehetne akár „kis Ladakh”.
Utad során számtalan kis hegyi falun keresztül vezet az ösvény. Szinte minden nap találsz valami csodát, amiről sokáig azt fogod gondolni, hogy rajtad kívül még nem sokan pillantották meg, hiszen csak viszonylag kevés túrázó távolodik el ennyire a Leh – Manali főúttól.

Éghajlat

Indiában június végén beköszönt a nyári monszun, és szeptember közepéig szinte minden nap zuhog. Az esőzések elérik a Himalája déli oldalát is, de amint átsétálsz a csapadéktól védett észak-keleti oldalra, az eső hirtelen megszűnik a főnhatás következtében. A Szpiti-völgyben néha évekig nincs is jelentős csapadék.
A Kullu-völgyben 2000 méteres magasságon kellemesen langyos az idő, nap közben 25 fok körüli a hőmérséklet, esténként száll csak 20 fok alá. A túra során egyre magasabbra jutsz, ezért az ötezer méteres hágó környékén éjszakára bizony elkel majd a 0 fokon is komfortos hálózsák. Eső a túra közben csak az első három napon valószínű, de 5000 méteren gyenge havazás még július közepén is gyakran előfordul.

Kultúra

A Beas-folyó környékén már háromezer évvel ezelőtt is jelen volt a hindu vallás. A völgy jellegzetes fatemplomai 1000-1100 évvel ezelőtt épültek, és mind a mai napig szent helyeknek, és nem turistaattrakciónak számítanak. Sokfelé látsz majd remetéket és szádukat. A Pin-völgybe átkelve az éghajlat is, a táj is, és a helyi kultúra is megváltozik: a tibeti buddhizmust követő lakosság szinte minden faluban épített egy-egy kolostort, ún. gompát. A kínai (tibeti) határ mindössze 10-15 km-re van, de azon napjainkban turistaként átkelni lehetetlen.

Szállás

Manali egyrészt az indiai nászutasok kedvelt célpontja, másrészt a neo-hippik mekkája. A szállások között megtalálható a brit időkben épült luxushotel, az indiai középosztálynak szánt háromcsillagos, valamint a Royal Enfield motorosoknak szánt toprongy-hotel is. A csapat dönti el, hogy melyik kategóriát választja. Az egyhetes hegymászás során kezdetben még találhatunk egyszerűbb szállást, de ahogy elhagyjuk az utolsó falut, már csak a sátradban tudsz aludni. Az első két faluban található egy-egy hévízforrás, de később fürdési lehetőség sajnos nem lesz, talán csak a hideg gleccserpatakban.

Élelem

A részvételi díj az egyhetes gyalogtúra étkezéseinek árát nem tartalmazza. A hegyi túra előtt feltankoljuk magunkat sok-sok konzervvel, rizzsel, keksszel, csokival és egy kerozin főzővel. A civilizációt csupán 48 órára hagyjuk el – a hágó előtt –, de minden nap többször haladunk át majd kisebb településeken és tanyákon, ezért az élelmiszer beszerzése végszükség esetén sehol nem jelent majd komolyabb gondot. A hegyi patakok tiszták és vizük felforralás után fogyasztható. Az élelmiszer európai viszonyokhoz képest nagyon olcsó, ha csak a legfontosabbakra gondolsz, akkor 5-6 €-ból kijössz egy napra. Költhetsz ennél sokkal többet is, a turizmus fejlődése az elmúlt évtizedben felverte az árakat, de napi 8-10 €-nál többet csak dőzsöléssel tudsz elkölteni egy-egy étkezésnél. A megbízható kifőzdéket és éttermeket vezetőd ismeri, nyugodtan hallgass rá.

Felszerelés

A következő felszereléseket magaddal kell hoznod: Minimum 60 literes hátizsák vízálló köpennyel. Víz- és szélálló sátor, matrac, valamint meleg téli hálózsák. Kényelmes és vízálló túrabakancs. Szél- és vízálló túrakabát és – nadrág. Meleg alulöltözet, kesztyű, sapka. Fejlámpa, fényképezőgép, elemek (az akkumulátorokat a túra alatt nem fogod tudni feltölteni, csak Manaliban, esetleg Kazában – ha épp nincs áramszünet). Túrabot, UV-szűrős napszemüveg, naptej, legalább 50-es UV-faktorral! Kulacs, tányér, étkészlet, bicska, gyufa.
Az indulás előtt meglátogatunk majd egy túrafelszerelés-kölcsönzőt, és az egyhetes gyalogtúrára minden felszerelést potom áron tudsz majd kölcsönözni.

Utazás

A repülőjegyeket általában közösen vesszük meg, ha összeállt a csapat.

Delhiből Manaliba busszal fogsz utazni. Ha a társaság úgy dönt, hogy inkább autót bérel, akkor autóval. A buszok már nem olyan kényelmetlenek, mint pár évvel ezelőtt. Forgalomba állítottak alvós buszjáratokat is, ahol viszonylag kényelmesen tölthetik az éjszakát az utasok.

Pénz, bank

India pénzneme az indiai rúpia (INR). 1 € = kb. 63 INR, = 5 HUF. Delhiben az Indira Gandhi Nemzetközi repülőtér érkezési oldalán csak nagyon kedvezőtlen áron válthatsz Dollárt és Eurót az ottani banki kirendeltségekben. Delhi belvárosában sokkal előnyösebb az árfolyam. Ezen kívül pénzt jóformán csak Manaliban tudsz váltani. Bankautomata manapság minden nagyobb városban van. A Visa-t és MasterCard-ot is elfogadják, de általában a VISA-t jobban szeretik. Utazási csekket néhol elfogadnak, de rosszul váltják. A közvetlen bankkártyás fizetés meglepő módon egyre jobban terjed, de csak nagyobb értékű cikkek vásárlásánál fogadják el. Magát az indiai rúpiát érdemes minél kisebb címletekben magadnál tartani, a távolabbi apró falvakban sokszor nem tudnak visszaadni 500 és 1000 rúpiás bankjegyből.

Áram, kommunikáció

220 Volt az Indiában általánosan használt elektromos feszültség, így a hazai készülékeidnek nem kell átalakítót szerezned. A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de használhatóak. A mai modern India egyik legnagyobb átka az áramellátás hiánya. Bármikor kimaradhat az áram, egész városok maradnak áramellátás nélkül és senki nem tudja, hogy ez meddig tart. A helyiek már alkalmazkodtak, mindenfelé generátorokat fogsz látni az épületek mellett. Internet minden utcasarkon van a nagyobb városokban, de a kisebb településeken természetesen nincs. Telefonálni bármelyik főút menti településről tudsz, a kisebb boltokban megengedik, hogy használd a bolt saját készülékét. Ha mobiltelefon-függő vagy, akkor már a Delhi repülőtér egyik kioszkjában érdemes vásárolni egy indiai SIM-kártyát. Verhetetlen árakon tudsz hazatelefonálni és a csoport többi tagját is 1-2 Rúpiával fel tudod hívni, legyenek bárhol is az országban. Az egyik mobilszolgáltatónál az egyhavi 6 Gb-os internetcsomag pedig mindössze 99 Rúpia!

Fényképezés, vásárlás

Delhiben és Manaliban a fotózáshoz minden fontos kellék beszerezhető, tartós elemek, memóriakártyák is kaphatók. Később erre nem lesz lehetőséged, a túra alatt áram nem sűrűn lesz, ezért jobb, ha pótelemeket hozol, mert tölteni nem fogsz tudni. Ha van napelemes akku-töltőd, akkor az jó szolgálatot fog tenni a túrád közben.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs a térségbe, azonban a Hepatitis A+B kombinált oltás, valamint a Tetanusz elleni védőoltás beadatása nagyon erősen ajánlott. Ezt legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Legtöbb gondot a hasmenés okozza, ez kis odafigyeléssel elkerülhető. Mindig csak palackos vizet igyál, csak olyan gyümölcsöt vásárolj, ami hámozható, az ételt az étteremben mindig jól süttesd át. Delhi, Manali és Kaza kivételével csak elvétve lesz olyan szállásod, ahol le fogsz tudni zuhanyozni. Ahol erre lehetőség van, ott is hideg vízre kell számítanod. Azonban a gyalogtúra közben néhány kis faluban található hévízforrás. Ha van kedved, akkor kipróbálhatod majd ezeket. Ajánlott tisztasági kendőt, vagy fertőtlenítő folyadékot vinni magaddal, amit víz nélkül is használhatsz.

Vízum

Az indiai turistavízum ára jelenleg 18000 Ft (Ez egyszeri belépésre jogosít.) A vízumkérelemhez igazolnod kell, hogy elegendő pénzzel rendelkezel ahhoz, hogy Indiába utazz. Ennek 30 dollár/napnak kell lennie, tehát a bankszámládon minimum 500 dollárnak szerepelnie kell. Az útlevél a hazautazástól számított 6 hónapon belül nem járhat le!

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain