Gerlachfalvi-csúcs (2655 m) mászás

2 napos túra a Magas-Tátra és a Kárpátok legmagasabb csúcsára

A csúcsról körbenézve, az alattunk elterülő tájnak, az alig 1 méteres vas kereszt, közepén az összetéveszthetetlen kék kaviccsal misztikus hangulatot kölcsönöz. Az egykori Magyarország emblematikus csúcsán állni, irredenta felhang nélkül is nagyszerű érzés.

Gerlachfalvi-csúcs (2655 m) mászás

Sokunk bakancslistáján a Mont Blanc-t, a Grossglockner-t és a hasonló híres csúcsokat előzi meg, a Magas-Tátra és a Kárpátok legmagasabb csúcsa. A Gerlachfalvi-csúcs azonban távol esik a “tömegek” által járt és jól jelölt tátrai turistautaktól, ezért megmászása nagy helyismeretet és előzetes felkészülést igényel. Szombat reggel már pirkad, amikor társaiddal és vezetőddel nekivágsz, hogy ledaráld az 1000 méter szintkülönbséget a Gerlachfalvi-csúcsra vezető hegyi ösvényen. Nem lesz könnyű dolgod, a sziklás terep alaposan megdolgoztatja izmaidat.

Megjegyzés: A Lomnici és a Gerlachfalvi-csúcs a TANAP szigorú szabályai szerint csak hivatásos hegyivezetővel vagy hegymászó foglalkozás keretében látogatható legálisan.

Amennyiben a Gerlachfalvi-csúcs mellett a Magas-Tátra másik legendás csúcsát, a Lomnicot is megmásznád, akkor létezik egy dupla túra is, amely keretében mindkét csúcsra feljuthatsz.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2017. augusztus 26., szombat 2017. augusztus 27., vasárnap
2017. szeptember 16., szombat 2017. szeptember 17., vasárnap

Egyéb információk

A túrára jó fizikummal rendelkező, gyakorlott túrázókat várunk, akiknek nem jelent problémát a napi 1000 méter szintkülönbség teljesítése. Sziklamászó tudás nem szükséges, a via ferráta tapaszatalat előnyt jelent.

A Lomnici és a Gerlachfalvi-csúcs a TANAP szigorú szabályai szerint csak hivatásos hegyivezetővel vagy hegymászó foglalkozás keretében látogatható legálisan.

 

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
2

Program

1. nap – Utazás, Szilézia-ház:

Túratársaiddal a délelőtti órákban találkozol, a József-Attila színház közelében és Tátraszéplak felé veszitek az irányt. A 4-5 órás autózás után még elcsomagolod a túravezetőtől kapott technikai felszerlést (beülő, sisak) és elindulsz a Szilézia-ház felé vezető úton. Amennyiben sporólnál az energiával, egy transzfer segítségével is megközelítheted a tó parti menedékházat. Az esti órákat, visszafogott sörözéssel, ismerős nevű szlovák specialitásokkal és tátrai anekdóták hallgatásával töltöd.

2. nap – A Gerlachfalvi-csúcs megmászása:

Pirkadatkor kilépsz a ház ajtaján és 1 órás gyaloglást követően már a Batizfalvi-tavat kerülöd a Gerlach “beszállása” felé. A Magas-Tátra és a Kárpátok lemagasabb csúcsának, a normál úton, a “Batizfalvi-próba” felől vágsz neki. Sziklás, kitett, jelöletlen hegyi ösvényen haladsz, de aggodalomra semmi ok. Vezetőd “néven szólítja” a legapróbb köveket is, úgy ismeri a környéket mint a tenyerét. A nagyjából 4-5 órás kitartó kapaszkodás után, könnyeket csal a szemedbe amikor megpillantod a jellegzetes csúcskeresztet.

Innen azonban még nincs vége a napnak, hosszadalmas ereszkedés vár a parkolóig, ahol bakancsodat kényelmes cipőre cseréled és hazaindulsz Budapestre. A terv szerint este 9-10 óra körül már lezuhanyozva, tiszta ruhában meséled az élményeidet az otthon maradottaknak.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

 

Földrajzi fekvés

A Magas-Tátra képezi a Kárpátok legmagasabb hegyvonulatát. A Tátra keleti részén található. Főgerince kelet-nyugati irányú, összesen 26 km hosszú, területileg pedig 371 km2. Így méltán kapta a világ legkisebb magashegysége címet. Legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs (2655 m).

Időjárás, erőnlét

A túrára nyáron kerül sor, ilyenkor általában jó idő van. De mivel már magashegyi környezetről beszélünk számítani lehet esőre és néhány esetben még hóra is. Mondhatjuk, hogy az időjárás változékony és nem mindig kiszámítható.

A túrára jó fizikummal rendelkező, gyakorlott túrázókat várunk, akiknek nem jelent problémát a napi 1000 méter szintkülönbség teljesítése. Sziklamászó tudás nem szükséges, a via ferráta tapaszatalat előnyt jelent.

Szállás

A túra során szállásod Tátraszéplakon (Tatranska Polianka) a Sziléziai ház (1670 m). Ide a faluból egy 7 km-es út vezet, ami abszolválható a szálló taxija segítségével is. Így megspórolhatod energiáidat, viszont egy út kb. 5 €/fő.

Ez egy 2011-ben felújított menedékház, azaz nagyon rendben van. A szállás típusa inkább láger jellegű, de tartozik hozzá külön fürdő és WC is. Hálózsákra szükséged lesz, vagy 3 € fejében igényelhetsz ágyneműt. De ha nincs kedved a sokágyas szobához, akkor felár fejében, akár kétágyas szobára is cserélheted.

Amennyiben a házban nincs hely, a falu egyik panziója lesz éjszakai otthonod.

Étkezés

Az étkezését mindenkinek egyénileg kell megoldania. Mivel ez egy rövid túra, érdemes lehet otthonról csomagolt étellel (szendvicsek, csokik, energiaszeletek, olajos magvak) megoldani.

Ha valaki viszont inkább a kényelemre szavaz, a menedékházban finom ételek várják. Egy reggeli ára 10, míg egy vacsora kb. 20 €.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal (sisak, beülő, stb..) nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túrabakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a szálláson.

  • Bakancs: Kényelmes, strapabíró, vízhatlan.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát.
  • Aláöltözet (alsó-felső) és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi/softshell
  • Sapka, kesztyű (1 vékony, 1 vastagabb), túrazokni, vékony sál/maszk az arcod elé (ez erős szélben aranyat ér)
  • Túrabot
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
  • 30 literes hátizsák

 

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain