Monte Rosa: Hét 4000-es egy hét alatt

Áttekintés

“Az iKaland nem másra vállalkozik, mint hogy 7 nap leforgása alatt hét 4000 méternél magasabb csúcsra juttasson fel.”

Monte Rosa: Hét 4000-es egy hét alatt

A Monte Rosa-csoport az Alpok legmagasabb térszínű vidéke, ahol egymást érik a 4000 méternél magasabb csúcsok. Az iKALAND nem másra vállalkozik, mint hogy egy hét leforgása alatt hét 4000 méternél magasabb csúcsra juttasson fel.

A Zermatt völgye fölé emelkedő Monte Rosa láncolata a Matterhorn árnyékában sok hegymászó tanuló útvonala. Az egy hetes kiképzés minden komolyabb expedícióra vállalkozó európai felkészítő túrája. Ha az Andokról vagy a Himalájáról álmodsz, akkor a Monte Rosa-csoport hegycsúcsainak “bezsebelését” nem érdemes megkerülnöd.

Július eleji, szezonnyitó túránk képeit itt találod.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2017. augusztus 13., vasárnap 2017. augusztus 18., péntek
2017. szeptember 1., péntek 2017. szeptember 6., szerda

Egyéb információk

A túra alapfeltétele a Grossglockner, a Grossvenediger mászás vagy egy, ezekhez hasonló nehézségű túra.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Alagna Valsesia (1110 m)

Reggel indulsz, kora este érkezel Alagna Valsesia városába, a kemping festői környezetében fogod tölteni az éjszakát. Előtte azonban közös sétára indultok csapattársaiddal és túravezetőddel, és megcsodáljátok Alagna Valsesia középkori főterét.

 

2. nap: Gnifetti-menedékház (3647m)

Kényelmesen elköltött reggelid után hátizsákodat hátadra kapva elindulsz a közeli felvonóhoz, amely zöldellő völgyből indulva gyorsan fölrepít a Salati-nyeregig (2940 m). Innen már gyalogosan folytatod utad – a gyalogösvény a sziklás gerincen kanyarog fel a Punta Indrenig.

Az azonos nevű gleccseren még három órás, klettersteiges felszökésekkel tarkított kapaszkodás vár rád a Gnifetti-menedékházig, amely a következő négy napban az otthonod lesz. A 3600 méteres magasság megviselheti a szervezetet, így az első éjszakán a társaság érzékenyebb tagjai némi fejfájásra számíthatnak, másnap azonban a mozgás mindenkit helyrehoz.

 

3. nap: Piramide Vincent (4215 m), Balmenhorn (4165 m), Corno Nero (4322 m)

A mai nap bemelegítő-akklimatizációs túráján egy nap alatt meghódítasz három négyezrest is. Ezek a szállásodhoz legközelebb eső csúcsok, így ezeket érheted el a legkisebb erőfeszítéssel. Négyezer méter fölé emelkedvén ízelítőt kapsz a vidék gyönyörű panorámájából.

 

4. nap: Ludwigshöhe (4342 m), Parrotspitze (4435 m), Punta Gnifetti (4560 m)

Korán reggel indulsz, a mai túra már komolyabb erőfeszítést igényel. Két óra alatt felkapaszkodsz a közepes nehézségű Ludwigshöhére. Innen indulsz tovább a Parrotspitzére – technikás, keskeny, kitett gerinc vezet a csúcsra, ahova jó egy óra alatt érsz el. Folytatod utadat, melynek során olyan hegyekben gyönyörködhetsz, mint a Matterhorn, a Dufourspitze, vagy a Lyskamm és a Lyskamm del Naso, holnapi túrád célpontjai – újabb másfél óra múlva éred el az egész túra legmagasabb pontját, a Punta Gnifettit.

Hasonlóan vagány 4000-esek
– Dom
– Weissmies
– PizBernina-PizPalü
Magasabb csúcsaink
– Mont Blanc
– Elbrusz

A hegy csúcsán található Margherita-ház Európa legmagasabban fekvő menedékháza. A hegy keleti falának szédítő mélysége fölött egyensúlyozó épületben ihatsz egy teát, vagy kipróbálhatod a ház híres Minestrone-levesét, miközben az ablakból kitekintve az Alpok legszebb panorámáinak egyikében gyönyörködsz. Két órás ereszkedés után fáradtan, ám élményekben annál gazdagabban élvezheted a menedékház kényelmét.

 

5. nap: Naso del Lyskamm (4272 m)

Az utolsó napon a közelebb fekvő, ámde technikásabb, meredekebb falú (körülbelül 55 fokos) hegycsúcsra indulsz. Az eddigieknél korábban, reggel 6 körül kell felkelned, mert visszafelé azelőtt kell befejezned az ereszkedést a keleti hólejtőn, mielőtt azt a Nap veszélyesen felolvasztaná. Lépéseket rúgsz a meredek hófelszínbe, melyen fegyelmezetten, odafigyelve megfelelő biztonsággal haladhatsz, de azért ehhez a csúcshoz kötélbiztosításra is szükséged lesz. A látvány kárpótol a technikai nehézségekért, és egy újabb négyezressel gazdagabban térhetsz vissza a menedékházba.

Amennyiben a csapat megfelelően felkészültnek bizonyul a korábbi napokon, túravezetőd erre a napra javasolhatja a fizikailag és technikailag egyaránt nagyobb kihívást jelentő Lyskamm (4461 m) meghódítását is.

(Ha a hóviszonyok nem megfelelőek, a túravezetőd módosítja a programot és egy másik csúcsot mászol.)

 

6. nap: Alagna Valsesia (1100 m), hazaút

Reggel összekészülődsz, és az első napról ismert útvonalon visszaereszkedsz Alagna Valsesiába, majd elindulsz hazafelé.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

A Monte Rosa a Valais-Alpok keleti tagja, az Alpok legmagasabb térszínű hegységcsoportja. Több mint tíz, 4000 méter fölé emelkedő csúcsa félelmetes látványt nyújt a környéken élők és utazók számára. Fent a csúcsokon azonban ennél még többre is számíthatsz.

Időjárás

A Monte Rosa az Alpok legmagasabb hegysége, ezért az egyik leghidegebb zónája is. A csúcsközelben ritkán emelkedik a hőmérséklet -10 fok fölé. A gerinceken erős szélre és hóviharokra kell számítanod. Tiszta időben (amire júliusban jó esély van) ellátsz majd egész a Matterhornig, az Alpok legszebb hegycsúcsáig.

 

Felszerelés

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért technikai felszereléssel nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal.

Mivel a túra során az első nap sátrazás van, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal. A sátor/hálózsák/matrac az autókban maradhat, mert a hegyen menedékházakban szálltok meg.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek, de érdemes merevtalpú, automata hágóvassal felszerelt bakanccsal készülni.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát.
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és meleg rétegek (softshell, polár, esetleg vékony pehely vagy műpehely kabát)
 • Sapka, kesztyű, túrazoknik (kesztyűből legyen tartalék is)
 • Étel-ital
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés A hüttékben köteleznek saját hálózsákbélés használatára.
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • 30-40 literes hátizsák.

Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.).

A menedékházban van vízvételi lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged.

Szállás, felvonó

Figyelem! Az alábbi árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A részvételi díj nem tartalmazza ezeket a költségeket, a helyszínen egyénileg fizetendő.

Az első estédet Alagna Valsesia egy nagyon hangulatos és megkapó panorámájú kempingben töltöd. A túra többi éjszakáján a Gnifetti menedékházban szállsz meg, ahol reggelit és meleg vacsorát lehet kapni.

A kemping ára kb. 10-15€/fő

A 3647 méteren fekvő házat a sífelvonó segítségével közelíted meg. Erre kb. 30 €-val készülj.

A szállás ára félpanzióval (reggeli + vacsora) 70€/fő/éj. A menedékházban 4 éjszakát töltünk.

A helyszínen fizetendő költség összesen: 320-330€/fő

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain