Wildspitze (3772 m) és Zuckerhütl (3505 m)

Áttekintés

Masszív osztrák hegyi-élmény “Milka tehenes” tiroli völgyekkel és két notórius hegycsúcs abszolválásával. Mindehhez legfeljebb két nap szabadság szükséges.

Wildspitze (3772 m) és Zuckerhütl (3505 m)

Egy kis negatív reklám Grossglockner túránknak: a Wildspizte Ausztria csúcsától magasságban ugyan 25 méterrel elmarad, de környező völgyeivel, a Stubai-Alpok “mély-tiroli” romantikájával élményben és szépségben túltesz Hohe-Tauern-i vetélytársán. Egy túra keretén belül megmászod két hegycsoport legmagasabb (és leghíresebb) csúcsát. Mindkét hegység kiterjedt gleccserekkel rendelkezik és burjánzanak bennük a 3000 m feletti csúcsok. A hangulatos hegyi falvakban a család is jól érzi magát, amíg Te a hegymászásnak hódolsz.

Túrád első részében a Stubai-Alpokban teszel látogatást. Egy vadregényes völgyön keresztül közelítjük meg a menedékházat, ahol alszunk egyet, majd másnap gleccseren és egy meredek gerincen át mászod meg a csúcsot. A következő nap már az Ötztali-Alpokban túrázunk. A menedékház elérése után, másnap a nyeregbe vezető meredek folyosó jelenti a legnagyobb akadályt, de miután ezt is leküzdöttük, a könnyebben járható, ny-i gerincen jutunk a csúcskereszthez.

 

Egyéb információk

Erre a túrára a Grossvenediger vagy egy finom via ferrata) tűzkeresztségén átesett sporttársakat várunk. Fizikailag igen megterhelő, sokat kell gyalogolni. Technikailag megfelel a Grossglockner által nyújtott kihívásnak, tüdőre és combra azonban húzósabb.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap:Indulás Budapestről az első szálláshelyre

Utazás Bp-ről Innsbruckon át Söldenig (1350m). A söldeni kempingben hajtjuk nyugovóra fejünket.

2. nap: Felmenet a hüttéhez

Reggeli után pakolás, majd felmenet a Hildesheimer Hüttéig (2899m): Sölden központjából először átmegyünk a folyó túlsó oldalára, majd egy aszfaltozott úton indulunk fel a hegyoldalba. Ezen néhány kanyart megtéve közel kerülünk a Windach-patakhoz. A völgyben végig a patak é-i oldalán maradva, magasan felette haladunk sokáig. A völgy egy szakaszán régi lavina nyomait találjuk: tövestől kitépett fák, leszakadt kőtömbök. A pusztítás nyomai jól mutatják a lavina erejét. Szerencsére nyáron nem kell tartani ilyesmitől ezen a területen.

Tehénkolompolástól kísérve érünk a teherlift közelébe, ahol egy útelágazásnál balra fordulunk, és – a felvonó pályája alatt többször áthaladva – jókora kanyarokkal, hosszú, de kényelmes úton kapaszkodva jutunk fel a házig, 1550m szint, 5 óra. A háztól pompás a kilátás, a mögötte levő kis katlanban pedig sötétkék vizű tengerszem csillog.

3. nap: A Pfaffen hágóin és gleccserein fel a Zuckerhütl-re

A csúcsra ÉNy felé – némi szintveszteséggel – a tavacska irányába indulunk, és hamarosan egy meredek sziklafalhoz érünk. Itt drótkötelek segítségével keskeny párkányon ereszkedünk a Gaisskar-gleccser alatti törmelékkatlanba (ez a szakasz meglehetősen kitett, szédülésmentességet és óvatosságot igényel).

Kicsit “komolyabbat” keresel?
– Glockner-Stüdlgrat
– Weissmies
Ennél könnyebb túrák
– Grossvenediger
– Grossglockner
– Dachstein keresztezés

A katlan közepén jobb irányba emelkedve haladsz tovább, majd egy gerincnyúlványt megkerülve 3000m magasan éred el a Pfaffen-gleccsert. Innen ezen tovább, de egyelőre a sziklák közelében maradva megyünk a Pfaffen-hágóba (3212m). A hágóból enyhén emelkedve vágunk át a csúcs é-i oldala alatt, és ezután becélozzuk a Pfaffen-nyerget (3343m), ahonnan a meredeken felszökő – kezdetben havas, majd sziklás – k-i gerincen át érjük el a csúcsot (Zuckerhütl, 3505m), 700m szint, 3 óra.

A csúcsöröm után hosszú ereszkedés vár Rád egészen Söldenig, ahol egy kényelmes kempingben térsz nyugovóra (saját sátrakban).

4. nap:

Kiadós reggeil után Söldenből átmegyünk a 17 km-re, a Wildspitze lábainál található Vent faluba (1895m). A felvonó parkolójából indulva hosszas gyaloglással érjük el a Breslauer-menedékházat (2840m), 950m szint, 5 óra (sílifttel rövidíthetsz a Stablein-almig, így mindössze 1,5 óra gyaloglás).

5. nap:

Korán kelünk, és nekilátunk a közel ezer méteres szint legyűréséhez. Kezdetben a gleccseren haladunk, majd egy nagyon meredek, de széles folyosón keresztül jutunk fel a Mitterkar-hágóba. Rövidesen a többi útvonallal egyesülve követjük a ny-i gerinc felső szakaszán a csúcs (Wildspitze, 3772m) sziklatömbjeihez vivő, szélesre kitaposott nyomot, 950m szint, 3-4 óra. A kereszt a 2 m-rel alacsonyabb d-i csúcson található.

Az elszántabbak (és miért ne legyünk azok?) kb. 10 perc gyaloglással átmehetnek a 2m-rel magasabb főcsúcsra is. Miután jól kinézegettük magunkat, visszafordulunk, és lemegyünk a Vent faluban hátrahagyott autóinkig. Bepakolás után elindulunk hazafelé. Érkezés Bp-re az északai órákban vagy másnap hajnalban.


Wildspitze nagyobb térképen való megjelenítése

Felszerelés és infó

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik.

A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Utazás

Saját autókkal, teleauto-rendszerben történik a kiutazás. Segítünk összeszervezkedni, de jelentkezéskor mindenképp jelezd, hogy tudsz-e autót hozni, hány embert tudsz elvinni, illetve honnan utazol. Szükség esetén megszervezzük a mikrobuszbérlést, de erre eddig nem mutatkozott igény.

Szállás

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállás árát!

A szállás 2 éjszaka kempingben és 2 éjszaka menedékházban lesz. A kemping ára 8-10 € /fő/éj. Erre rájöhetnek még egyéb extra költségek (zuhanyzás, autó parkolás stb.).

A Breslauer Hütte menedékházban az ár ÖaV kártyával rendelkezőknek 38 € /fő/éj, mindenki másnak 48 € /fő/éj. Az ár magában foglalja a kötelező félpanziót is.

A Hildesheimer Hütte menedékházban az ár ÖaV kártyával 9-15 € /fő/éj, mindenki másnak 17-30 € /fő/éj.

 

Felszerelés, alpesi időjárás

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

Mivel a túra során az első és harmadik napokon sátrazás van, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal. A sátor/hálózsák/matrac az autókban maradhat, mert a hegyen menedékházakban szálltok meg.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. NEM kell merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek. A bakancs legyen betörve!!
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide… A meleg nyári hetekben 3-4000 méteres magasságban egy jó minőségű softshell kabát is megteszi a nehezebb esőkabát helyett.
 • Lábszárvédő – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és egy könnyű, de meleg polárpulcsi
 • Sapka, kesztyű, túrazokni (vagy dupla zokni)
 • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A menedékházak félreeső helységeiben vagy a ház előtt saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz
 • Túrabot (Még akkor is hozz, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés vagy vékony, könnyű hálózsák. Ez higiéniás okokból kell; hogyha menedékházban szállsz meg, akkor kapsz pokrócot és párnát. Ezeket azonban ritkán mossák, így nem “érdemes” érintkezni velük. A hüttékben köteleznek saját hálózsákbélés használatára vagy bérlésre (általában 4-5 euró a bérlés).
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Törölköző és szappan, mert úgysem tudsz zuhanyozni, hacsak nem a lenti házbakban/kempingben. Sokszor fizetős a meleg zuhany 4 euro körül
 • Étkészlet és bögre, hacsak nem akarsz magadnak főzni
 • Meleg hálózsák
 • Saját beülő/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

Hőmérséklet: Ezer egynéhányszáz méteres magasságban – a parkoló tipikusan ilyen magasságban van – nyáron akár 25-30 fokos meleg is lehet napsütéssel. Amikor tehát nekivágsz a túrának a hegy alatt, rövidnadrágos idő van. A leghidegebbre a hajnali indulásokkor kell számítanod 3000 méter körül.

Általános szabály, hogy egy könnyebb mászótúrán, ha hajnalban 3000 méter körül nem hordasz egy meleg ruhadarabot (hanem a zsákodban van) akkor nem is lesz rá szükséged. Mire ugyanis felérsz 4000 méter fölé, addigra felmelegszik az idő. 3000 méteren napkeltekor tehát rendszerint hidegebb van, mint 4500-on déltájban.

Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.). A menedékházban van vízvételi lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged, a hegyen már csak olvasztott hóhoz tudsz majd hozzájutni.

 

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

 

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain