Ortler (3905m) + Cima Cevedale (3769m)

Kettőt egy csapásra Dél-Tirolban

Garantáltan az egyik legjobb mászóélményednek ígérkezik az egykori Osztrák-Magyar Monarchia legmagasabb csúcsának meghódítása. És ezalatt a pár nap alatt nem csak az Ortler csúcsot zsebelheted be, hisz megmászod még a Cima Cevedalet is, ami ugyan nem a legmagasabb csúcsa a hegységnek, de a “dobogóra” felkerült.

Ortler (3905m) + Cima Cevedale (3769m)

Amikor az “Alpok specialistánk” (Kádár Feri) javaslatára az Ortler (3905 m) is felkerült a túra palettára – még egy 6 napos verzió volt a terv. Az Ortler persze egy hétvége alatt is kipipálható, de a környéken még jócskán akad “másznivaló”. Emellett sokszor megkaptuk a “ha már kiutazunk, miért nem mászunk még a környéken” kezdetű kritikát.

No de mit tesz ilyenkor az iKaland fedélzeten dolgozó lelkes csapatunk?

Egyszerű. Összerakunk egy hosszabb programot és előételnek letoljuk a Cevedale-t.

 

 

Fotók: Kiss Peti és Kádár Feri

Egyéb információk

A túrára akkor jelentkezz, ha már van némi tapasztalatod sziklamászás (esetleg nehezebb via ferráták) és gleccserjárás terén. A túra technikailag egy picivel nehezebb a Grossglocknernél.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
2

Program

1. nap: Solda (1850 m)

Reggel 8-kor találkozol Budapesten mászótársaiddal, akikkel együtt éled át a következő napokat és az Ortler meghódítását. Miután bepakoltatok, indulás! Egy hosszú utazás végén megérkezel a szállásodra, egy kis faluba, Soldába, ahol a túravezetőd rövid, de hasznos eligazítása után egy kempingben töltöd az éjszakát.

2. nap: Schaubachhütte (2581 m)

Egy pihentető éjszaka után haladsz tovább és gyalog vagy kötélvasúttal eléred a Schaubachhüttét, innen bámulatos tájjal körülvett gleccseren és hágón át (Paso del Lago Gelato 3139 m) felkapaszkodsz a Casati-házhoz (3254 m), amit a fent eléd táruló naplementével és egy kis csokival ünnepelsz meg.

3. nap: Cevedale csúcs (3769 m)

Megint jó korán, hajnali 4-kor kelsz, és elindulsz a Cevedale csúcsára (Cima Cevedale). Az út 3-4 óra hosszú lesz és ezalatt is 35-40 fokos emelkedőkön kapaszkodsz fel. Kis pihenő után visszatérsz a házba, majd folytatod utadat le egészen a völgyig. Ekkorra már elég későre jár és feltehetőleg kellőképpen fáradt leszel. Ezen az éjszakán is a kempingben hajtod párnára a fejed.

4. nap: Emelkedés a Payer-házig (3029 m)

Miután jól megreggeliztél, benyomtál három lekváros kenyeret és legalább két nagy bögrényi kakaót megittál, veszed a zsákod és felkapaszkodsz a Tabaretta-házhoz (2556 m), majd onnan tovább a Payer- házig. Ez alatt a 3-4 óra alatt röpke 1200 méter szintkülönbséget küzdesz le. Kötélvasúttal (amely 9 euro-ba kerül) 400 méter szintet spórolhatsz meg.

5. nap: Ortler, csúcstámadás (3905 m)

Kora hajnalban fúj ébresztőt a túravezetőd, és amint eszedbe jut a csúcs, pillanatok alatt kipattansz a jó meleg ágyból és indulhat a csapat. Itt már csak 900 m szintkülönbség választ el a tetejétől. Az Ortler felé vezető 6 órás úton a pazar panorámában gyönyörködsz, de a csúcshoz közeledve figyelmed már a nehezebb 35-40 fokos, helyenként sziklás, havas útvonalakra is összpontosul. Érdemes még otthon jól feltöltened fényképezőgéped akkuját, mert itt garantáltan szükséged lesz rá. Miután kifújtad magad, 3-4 óra alatt visszatérsz a már ismert útvonalon a Payer-házhoz, onnan pedig még 2-3 óra ereszkedéssel a faluba. Az éjszakát ismét a már ismert kempingben töltöd.

6. nap:

Reggeli után nem maradt más hátra, mint hogy búcsút ints a hegyeknek és elindulj a nagyon hosszúnak ígérkező hazafelé vezető útnak. Estére érkezel meg Budapestre.

Felszerelés és infó

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik.

A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

 

Földrajzi fekvés:

Az Ortler a legnagyobb hegyláncok közé tartozik. Számos gleccsere és csúcsa van, melyek közül sok csúcs meghaladja a 3000 méteres tengerszint feletti magasságot is. Az Ortler-Cevedale mély völgyek által körülvett területet határol. Nyugatról a Valtellina választja el más területektől, délre a Vallecamonia és a Val di Sole nyílik.

A legmagasabb csúcsa az Ortler 3905 méter.

 

Időjárás, magasság, erőnlét:

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni a szállásunkra.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2000 méter körül (Solda: 1850 m, Tabaretta-ház: 2556 m) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlelsz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz. A hegy 3905 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 95-98%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés:

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülnöd. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magas szárú. NEM kell merev talpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs, azonban célszerű legalább egy “B” kategóriásat (ez a talp merevségére vonatkozik) beszerezni a hágóvas könnyű felszerelése érdekében.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…
  • Lábszárvédő – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy könnyű, de meleg polárpulcsi
  • Sapka, kesztyű, túrazokni (vagy duplazokni)
  • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Étkezés:

A szálláson napi 15-20 euroból ki fogsz tudni jönni, a napközbeni étkezésről pedig magadnak gondoskodj.

Szállás:

A túra 6 napjából háromszor a Solda kempingben töltöd az éjszakát.

Alszol még egyet a Casati-ház-ban és a Payer-ház-ban, ahol lehetőséged lesz reggelizni is 10 euro/fő értékben.

Utazás:

Az utazás teleautóval történik, vagyis valaki vállalkozik rá, hogy kocsival megy és leviszi a mászótársait is.

A találkozó a BAH csomópontál lévő OMW benzinkútnál szokott lenni, mert könnyen megtalálható és irányban van.

Az ajánlott útvonalat itt találod.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain