Téli Marmolada mászás (3343 m) – hótalpas gleccsertúra a Dolomitokban – [25% kedvezménnyel]

Most kedvezménnyel - 74 000 Ft helyett 55 500 Ft - Punta di Penia (3343 m) - téli verzió

A Dolomitok legmagasabb és legendás hírű csúcsa, egy klasszikus 3000-es, elképesztő panorámával. Sokszínű mászás, meredek sziklatáblák, gleccserjárás és via ferráta….és itt, a téli verzióban hótalpazás. ;)

Téli Marmolada mászás (3343 m) – hótalpas gleccsertúra a Dolomitokban – [25% kedvezménnyel]

A Dolomitok klasszikusa egy kis sok hóval megfűszerezve. A hegymászásban nem csak az izgalom és a természeti szépség a vonzó, hanem az adrenalin és a teljesítmény is. Sőt, a “legek” is fontosak.

Itt a Marmoladán, az izgalmat az összetett hegymászás adja, a havas hegycsúcs, a kilátás (tiszta időben) a Dolomitok szomszédos csúcsaira pedig a lenyűgöző látványt jelentik.

Az adrenalin és a teljesítmény a gleccsermászásban, a via ferrata ösvényben rejlik.

Egyéb információk

- Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. - Ez a mászás végtelenül ideális első TÉLI 3000-es hegyhez/gleccsercsúcshoz. Nem javasoljuk viszont, hogy ez legyen az első téli túrád és gleccsertúrád. Jó ha többször volt már rajtad hágóvas és a jégcsákányról is tudod, hogy mire jó. Ha nem tudsz dönteni, bizonytalan vagy a tapasztalatodat illetően, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk. - Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. - A túravezető személye változhat

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Kiutazás és menedékház

Ahogy a többi hétvégi túra esetében is, korán kell elindulnod itthonról. Reggel 5:30-kor érdemes elhagynod Budapestet, hogy a Marmolada lábánál lévő Fedaia-tóhoz du. 3 körül megérkezz.

Az autót a parkolóban hagyva dönthetsz róla, hogy felvonóval teszed-e meg az utat a Fiacconi menedékházig, vagy esetleg alaposan átmozgatod az izmaidat a másnapi csúcsmászáshoz és gyalogolsz. Este, a házba megérkezve a vacsora után túravezetőd még eligazítást tart a következő nap várható feladatokról. Mielőtt nyugovóra térnél a felszerelések is kiosztásra és beállításra kerülnek.

 

2. nap: Csúcstámadás – Marmolada

A Pian Dei Fiacconi menedékház 2626 m magasan fekszik. Innen indulsz el, hogy megmászd a Marmolada központi csúcsát, a 3343m magas Punta Peniat. A valamivel több mint 700 m szintemelkedés szép feladat, de teljesíthető.

(Ne feledd, hogy téli időszakban van a túra, ilyenkor a nyomtaposás miatt a túra jóval nehezebb mint nyáron.)

A csúcsmászás napján a technikai tudásod is jelentősen gyarapodik majd: gleccseren téli körülmények között kell közlekedned, a csapat közös kötélbiztosítással halad helyenként, majd egy viaferrata ösvény is fokozza az izgalmakat.

Zsibongó fáradtsággal érsz fel a csúcsra, de körben a Dolomitok szomszédos csúcsainak látványa erősen hozzájárul elégedettségedhez. Igazán jó időben a Grossglockner és Grossvenediger csoportokra is kilátásod nyílik. Csúcscsoki és egyéb hegyi rituálék után visszaindulsz a Fiacconi menedékház irányába.

A házhoz érve rövid pihenő után, a lifttel vagy gyalogosan leereszkedsz a faluba, ahol az éjszakát töltöd.

3. nap Hazautazás:

Reggeli után összekészülsz és elindulsz hazafelé. Ha nem sietsz javasoljuk a Tre Cime és a Misurina-tó meglátogatását. (Figyelem! Bizonyos időszakokban előfordulhat, hogy a Tre Cime felé vezető út le van zárva. Ez a program fakultatív, nem része a befizetett programnak.)

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Földrajzi fekvés

A Marmolada (Punta Penia) 3343 méteres magasságával a Dolomitok legmagasabb hegycsúcsa, tőle északra az Alpok Grossvenediger és Grossglockner csoportjai húzódnak.

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett a Dolomitokban is nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés olyan lokális-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, ami már előreláthatóan veszélyezteti a csúcsmászás lehetőségét, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Dolomit időjárás előrejelzés. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakát a Pian Dei Fiacconi menedékházban töltöd (2626 méter) fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2600 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképpen igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlelsz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy közel 3400 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-ánál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalható tésztaféléket! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülnöd. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 

  • Bakancs: vízálló, hóálló, magasszárú és merev talpú. (De nem kell automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs.) Azok a hágóvasak, amiket kapsz a túravezetődtől, minden bakancsra rámennek.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát.
  • Kamásli
  • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi. Softshell kabát, szintetikus vagy pehely a hideg ellen.
  • Sapka, kesztyű (2 pár), túrazokni
  • Étel-ital: másfél literes palack/termosz (ajánlott), csokik, ebédrevaló.
  • Túrabot+nagy hótányér
  • Fejlámpa (tartalék elem is legyen nálad)
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Szállás , étkezés:

Olaszország drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre minimum napi 20€-val számolj. Egy rendes vacsora 12-20€. Reggelit vagy csomagoltass a háziakkal (5-10€), vagy otthonról hozott élelemmel oldd meg.

A szálláson adnak pokrócot és párnát, az elhelyezés emeletes ágyakon 6-8 fős szobákban történik. Higiéniai okokból egy hálózsákbélés vagy nagyon vékony hálózsák ajánlott, hiszen a pokrócokat és az ágyon lévő lepedőt igen ritkán tisztítják.

A felvonó díja egy útra 6€, oda-vissza 11€.

A Pian dei Fiacconi menedékház díja 16€/fő/éj, a faluban 20-25 euro/fő/éj áron lehet megszállni.

A szállás + étkezés ára a helyszínen fizetendő!

Utazás és találkozó

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Az ajánlott útvonalért kattints ide.

Az út hossza kb. 7-8 óra Budapestről. A közös találkozó a Pian dei Fiacconi menedékháznál lesz, a túra indulásának napján du. 5 és 6 között. Erről pontosabb információt a jelentkezés után, a túra közeledtével adunk.

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

 

 

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain