Grossvenediger túra: Az első 3000-esed (3666 m)

Gleccsertúra egy könnyű, de impozáns csúcsra

A hágóvas sercegése, a tátongó gleccserszakadékok, a kötélbiztosítás romantikája…

Grossvenediger túra: Az első 3000-esed (3666 m)

Amikor először 3000 méter fölött jártam gleccseren (itt a Grossvenedigeren volt) akkor nekem is totálisan megváltozott az addig alkotott képem a túrázásról és a hegyek világáról. A hágóvas sercegése, a tátongó gleccserszakadékok, a kötélbiztosítás romantikája… A Grossvenediger gleccsermászás után előtted is új horizontok nyílnak meg. A túrán hihetetlennek tűnő látvány és élmények pedig nem hagynak nyugodni, amíg vissza nem térsz 3000 méter fölé. A Grossvenediger Ausztria negyedik, a Hohe Tauern második legmagasabb pontja.

A Venediger technikailag könnyű csúcsjárás, 2,5 nap kitartó gyaloglást igényel. Hegymászótudás nélkül is elérhető a klasszikus, nagy alpesi csúcsok impozáns világa, de a magashegy az időjárás és a gleccserhasadékok miatt örökös veszélyforrás. Ezért ilyen hegyekre is tapasztalt oktatókkal, hegymászókkal érdemes nekiindulni. Ezek a kalandok rövid, izgalmas és szép teljesítmények olyan exkluzív élményekkel és látvánnyal, ami eddig csak kevesek kiváltsága volt. Máthé Lacával, Sándor Misivel, és Nedeczky Júliával a legjobb kezekben vagy.
Ezt a túrát tavasszal túrasível/snowboarddal is abszolválhatod. Klikk ide: Grossvenediger túrasí túra

 

 

 

 

Olvastad már a Grossvenedigerről írt blogposztot? Az írás segíthet a döntésben, mert olyan ember írta akinek ez volt az első igazi hegyi élménye.

Itt pedig rengeteg jó képet találsz a túráról.

 

Fotók: Boros Norbi

Időpontok

Indulás

Érkezés

2017. július 7., péntek 2017. július 9., vasárnap
2017. augusztus 4., péntek 2017. augusztus 6., vasárnap
2017. szeptember 1., péntek 2017. szeptember 3., vasárnap

Egyéb információk

Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. Ez a mászás végtelenül ideális első 3000-es hegyhez/gleccsercsúcshoz. Nem igényel technikai tudást és tökéletes előkészítő a Grossglocknerre. A Grossvenedigert a legegyszerűbb háromezresek közt tartják számon, de a rossz idő esetén hatványozottan nehezebb a megmászása. Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. A Venediger hegymászó tapasztalatot nem, de jó állóképességet annál inkább igényel; akkor ajánljuk, hogyha nem okoz gondot hazai hegyek közt a 20-30 km gyaloglás, illetve ha rendszeresen sportolsz.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

Figyelem!

Idén pénteken és szombaton is indítunk csapatot a Grossvenedigerre.

Pénteki turnus: vasárnap reggel a Defreggerhausból/Johannishüttéből egyedül megy le a csapat a parkolóig. (Ugyanaz az útvonal, amin a csapat felfelé bejár. Jelzett, széles turistaösvény, amely eltéveszthetetlen és egyértelműen levezet a völgybe.)

Szombati turnus: szombat délután a csapat a Defreggerhausban találkozik  a vezetővel. A hüttéig jól jelzett, széles turista ösvény vezet illetve minden jelentkezőnek részletes útleírást adunk.

Vélemények a túráról:

“A túra előtt nagyon izgultam, hogy menni fog-e (…), de menet közben jöttem rá, hogy minden a fejben dől el, és ha nagyon-nagyon teljesíteni akarok valamit, az sikerülni is fog. Ez volt az első komolyabb túrám, de már most azt nézem, hova kéne menni legközelebb:)! Maga a Grossvenediger pedig egy csoda, az első métertől az utolsóig!”- Soltész Rita, 2009

“Szerintem sosem fogom elfelejteni azt, ahogy ráébredtem mekkora ereje van a természetnek, a téli menedékhely puritán báját, és, hogy megtanultam tisztelni a hegyeket. Örök szerelem lesz :)”-Kirner Bebo, 2011

1. nap: Grossvenediger, Hinterbichl

Kora délután érkezel a hegy lábához a kis falu egyetlen parkolójába. Az összeszedelődzködés után indulsz a 2962 méter magasan fekvő Defreggerhaus felé. A szintkülönbség felét kitevő murvás utat megsprórolhatod a másnapi kemény mászásra gondolván, ha Venedigertaxiba ülsz (10-12 euro/fő/út), ami 2120 méterig felröpít. További segítség lehet, hogy felszerelésed 5 euró fejében felküldheted a Johannes hüttétől (2120 m ) a Defregerhaus-ba. Ezen a napon még nem térsz rá a gleccserre, így a hágóvas egyelőre a hátizsákodban utazik. A kilátás a hatalmas Hohe Tauern hegyeire gyönyörű, akárcsak az utadat szegélyező tavak, szelíden legelésző tehéncsordák látványa.  Estére 2962 méter magasra érsz fel, a fazsindellyel borított Defreggerhausba, ahol jól fog esni a meleg vacsora és az ágy. Előbbi gyanánt leveseket 3-5 euróért, ásványvizet vagy sört 4 euróért fogyaszthatsz; a szállás lager típusú, azaz a hosszú szobákban egymás mellett heverő matracok szolgálják éjszakai kényelmed (A szombati csapat ezt az utat egyedül teszi meg).

 

2. nap: Grossvenediger csúcstámadás (3666 m)

Az ágyat nem élvezheted sokáig, hiszen hajnalban felébreszt szakállas hegyi vezetőd. 700 méter szintkülönbség választ el a csúcstól, és időben kell elindulnod, hogy a tömeget elkerüld. 15 perc könnyed gyaloglással indul a túra sziklás ösvényen, majd rátérsz a gleccserre. Itt felkerül a hágóvas, beülő. Enyhén emelkedni kezd a hatalmas jégfolyó. Halványkéknek és végtelennek tűnnek a gleccserhasadékok, melyek mellett szó nélkül haladsz fölfelé. A légszomj miatt keveset beszélsz mászótársaiddal, csak a jégszerszámok sercegése hallatszik. A délelőtti órákban káprázatos, szikrázó napsütésben élvezheted a régió második legmagasabb hegycsúcsáról a kilátást – többek között a Grossglocknerre, ami a Venediger után méltó cél lehet. Csúcscsokizás után visszaereszkedsz a házba, ahol jó érzéssel ünnepelheted meg ezt a szép teljesítményt. Arra figyelj csak, és gondolj rá jó előre, hogy kedved ne szegje új bakancsod makacs szorítása! Amennyiben új cipőben vágsz neki a  túrának előtte feltétlenül járasd be kisebb kirándulásokkal.

Elképzelhető, hogy akár délelőtt visszaérsz a Defreggerhaushoz. Ha bírod, kb. 1 órás ereszkedéssel elérhetsz egészen a Johannishüttéig, ahol 4 euró fejében melegzuhany fogad, ráadásul a házban nagyon jól főznek. A völgy festői szépségű a Johannishütte körül, így érdemes vacsora után sétálni egyet. Óriási zúgók a patak mentén, vízesések a környező sziklákon, túlhízott tiroli tehenek a legelőkön. Hegyivezetőd a számtalan sziklatömb egyikén hegymászókunsztokra tanít – nem is nagyon kell kérni. És akkor a völgy botanikus gyönyöreiről még nem is beszéltünk… Garantált, hogy jóleső fáradtsággal térsz nyugovóra pazar kilátású, frissen felújított szobában.

 

Egy fokozattal nehezebb túrák
– Grossglockner
– Dachstein

3. nap: Hazautazás

A közös megállapodás szerinti 7-8-as kelés után visszaereszkedsz vagy visszataxizol a völgybe a kocsikhoz. (A pénteki csapat ezt az utat egyedül teszi meg)

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Idén pénteken és szombaton is indítunk csapatot a Grossvenedigerre.

Pénteki turnus: vasárnap reggel a Defreggerhausból/Johannishüttéből egyedül megy le a csapat a parkolóig. (Ugyanaz az útvonal, amin a csapat felfelé bejár. Jelzett, széles turistaösvény, amely eltéveszthetetlen és egyértelműen levezet a völgybe.)

Szombati turnus: szombat délután a csapat a Defreggerhausban találkozik  a vezetővel. A hüttéig jól jelzett, széles turista ösvény vezet illetve minden jelentkezőnek részletes útleírást adunk.

Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre.

Ez a mászás végtelenül ideális első 3000-es hegyhez/gleccsercsúcshoz. Nem igényel technikai tudást és tökéletes előkészítő a Grossglocknerre. A Grossvenedigert a legegyszerűbb háromezresek közt tartják számon, de a rossz idő esetén hatványozottan nehezebb a megmászása.

Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. A Venediger hegymászó tapasztalatot nem, de jó állóképességet annál inkább igényel; akkor ajánljuk, hogyha nem okoz gondot hazai hegyek közt a 20-30 km gyaloglás, illetve ha rendszeresen sportolsz.

 

Földrajzi fekvés

A Grossvenediger 3666 méteres magasságával Ausztria negyedik legmagasabb pontja. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak. Megmászása sokkal könnyebb, mint a Grossglockneré, alapvetően trekkingcsúcs, de a gleccser veszélyeket rejthet. A túrát bátran választhatod akkor is ha teljesen kezdő vagy, és soha nem jártál még ilyen magasságban/alpesi csúcson. A jó fizikai erőnlét azonban fontos.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. A csúcs közelében +5 és -10-15 fok között bármi előfordulhat.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2962 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3666 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 95-98%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

A napi távok, a túra hossza: magashegységi környezetben, a túra hosszát a kilométerek helyett, órában és a szintkülönbség megadásával szokás meghatározni. Természetesen a táv is számít, de a terepviszonyok függvényében 1 km megtétele lehet 15 perc vagy akár egy óra is. Első nap nagyjából 4-5 óra felfelé gyaloglással és 1600 méter szintemelkedéssel számolj, kiépített hegyi ösvényeken. A táv és a szint nagyjából a felére rövidíthető a Venediger-taxi igénybe vételével. (Ára 10-12 euro/fő/út) Második nap 700 méter szint és egy egész napos (min. 7-8 óra) megerőltető túra vár. A csúcson és a Defreggerhausban azért lesz időd szusszani egyet.

Amennyiben rendszeresen sportolsz, esetleg rendszeresen túrázól valószínűleg nem lesz gond az erőnléteddel. Azt szoktuk mondani, hogy ha hazai/középhegységi terepen képes vagy 30-35 kilométer menni, és még másnap is kívánod a túrázást, akkor jó eséllyel feljutsz a Grossvenediger csúcsára. Természetesen az időjárás és egyéb váratlan tényezők is közbe szólhatnak, ezzel nincs mit tenni, ilyen az outdoor sportok világa.

Hogyan készülj? Túrázásra, hegymászásra a legjobban túrázással és hegymászással készülhetsz :). Ezenkívül jól jön még a kerékpározás, futás (lehetőleg legyen benn egy kis felfelé is), úszás, vagy bármilyen más kardió edzés amit rendszeresen végzel.

Szállás

Első éjszakádat a Defreggerhaus kicsit fapados, de hangulatos lager szállásán töltöd, ami 2962 méteren keresztezi majd utad. Majd másnap a csúcsról visszafelé ereszkedve Johannis Hüttében szállsz meg. Ez már egy komfortfokozattal jobb, mint magasabban lévő társa. Néhány euró fejében még forró zuhanyt is vehetsz.

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. 22 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 12 euro/fő/éj.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal (hágóvas, beülő, stb..) nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. NEM kell merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs, azonban célszerű legalább egy “B” kategóriásat (ez a talp merevségére vonatkozik) beszerezni a hágóvas könnyű felszerelése érdekében. Ha bizonytalan vagy, küldd el nekünk bakancsod márkáját és típusát/fényképét és segítünk dönteni.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A sínadrág sem szerencsés mert felfelé nagyon ki fogsz melegedni. Ugyanez igaz a síkabátra. Inkább a “több vékony réteg, mint az egy vastag/meleg réteg elvet” kövesd.
 • Lábszárvédő/Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet (alsó-felső) és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi/softshell
 • Sapka, kesztyű (1 vékony, 1 vastagabb), túrazokni, vékony sál/maszk az arcod elé (ez erős szélben aranyat ér)
 • Étel-ital: minimum másfél literes palack (gleccserpatakban és a mendékház mosdójában megtöltheted), csokik, müzlik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A ház egyik félreeső helységében saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz, de kiadós ételek, és forró leveseket is vásárolhatsz, 4-10 euró fejében.
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Törölköző és szappan, mert úgysem tudsz zuhanyozni, hacsak nem a lenti házban 4 euroért
 • Étkészlet és bögre, hacsak nem akarsz magadnak főzni
 • Meleg hálózsák
 • Saját beülő/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

 

Étel-ital – étkezés

A menedékházakban főtt étel kapható. Ez a felső menedékházban általában felturbózott por-zacskós étel, az alsó menedékházban némileg eredetibb, laktatóbb. Az árak az Ausztriában megszokott, árak: egy tál melegétel kb. 8-12 euró, egy korsó sör 4 euró.

A reggeli 5-8 euróba kerül, ez azonban nem túl laktató, többnyire néhány szelet kenyér+sonka/lekvár és egy bögre tea. Az ebédeket és a reggelit általában saját készletből oldjuk meg (szeletelt kenyér+sajt-kolbász, ki mit szeret) és este eszünk meleget a házban. A csúcstámadás egyébként reggel 4-kor indul, ilyenkor többen nem bírnak még reggelire gondolni, ezért felfelemenet/pihenés közben falatoznak reggeli gyanánt.

Lehetőség van arra, hogy termoszod este odaadd a menedékházas hölgynek, aki reggelre meleg teát tölt bele. A meleg tea azért jól tud esni hajnalban…

Bizonytalan vagy a kaját illetően? – ez a rövid cikk segíthet abban, hogy úgy, akkor, és annyit egyél, ami maximális formában tart.

Utazás

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik, melynek szervezését az iKaland végzi. Kérjük, hogy jelentkezéskor írd meg, hogy tudsz e autóval jönni, vagy keressünk neked helyet valaki mellett. Nem probléma ha nincsen autód, még soha nem volt olyan, hogy emiatt maradt volna itthon valaki.

Ha gyorsan ki szeretnél érni, menj a 8-as úton Rábafüzesnek, ha kényelmesen, akkor Bécsnek az autópályán. Hinterbichl falu parkolójában van a találkozó, ahova így találsz el. Az út Matrei előtt néhány kilométerrel kanyarodik el Prägraten am Grossvenediger felé, amitől már csak 3-4 kilométer Hinterbichl faluja.

 

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain