Grossglockner túra: Az alpesi mászás megízlelése (3798 m)

Túra Ausztria legmagasabb csúcsára

“A kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élménnyé…”

Grossglockner túra: Az alpesi mászás megízlelése (3798 m)

Egy átlagos szombati napon beülsz az autóba és irány Ausztria. „Kirándulni” indulsz – így magyarázod előtte mindenkinek a munkahelyen. Hétfő reggel a kíváncsi kollégáknak fényképeket mutogatsz az osztrák Alpok tetejéről és szavakba próbálod önteni azt, amit lehetetlen: az érzést, mikor a kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élményben, világos és felejthetetlen életérzéssé… Ennek az élménynek ára van: kitartó gyaloglás és egy rövid, az átlagosnál nagyobb bátorságot igénylő meredek mászás havas, jeges sziklákon.

A Grossglockneren komoly hegymászótudás nélkül is elérhető nagy, klasszikus alpesi csúcsok impozáns világa. A hétvégés kaland olyan exkluzív élményekkel és látvánnyal szolgál, ami eddig csak kevesek kiváltsága volt. 

Íme egy kis kedvcsináló videó és néhány remek fotó, ha még bizonytalan lennél.

Fotók: Boros Norbi

Figyelem - fontos tudnivaló mielőtt jelentkezel!

Ennél a túránál hegyivezető nélkül, önállóan kell feljutnod a menedékházig (jelzett ösvény), és a hegyivezetővel csak angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni. Erről részletesebben a felszerelés és infó fül alatt olvashatsz.

 

Túravezetőid

Időpontok

Indulás

Érkezés

2018. július 21., szombat 2018. július 22., vasárnap
2018. augusztus 18., szombat 2018. augusztus 19., vasárnap
2018. szeptember 1., szombat 2018. szeptember 2., vasárnap

Egyéb információk

A túrát kezdő, de bevállalós hegymászóknak ajánljuk akik nagyon otthonosan mozognak technikás túraterepen és nehéz via ferratákon. A Grossglockner normál utas megmászása alapfeltétele a Mont Blanc túrának. A csúcs alatt a UIAA II-III-as nehézségű szakaszok vannak. Hogyha nem jártál még 3000-es hegycsúcson és nem tudod magadról biztosan, hogy jól bírod a kitett hegyoldalakat/mély szakadékokat, akkor előbb inkább a Grossvenediger déli oldalát mászd meg, ami egy gyönyörű gleccsertúra. - Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. - Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. - A túravezető személye változhat  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

Vélemények a túráról:

“Tegnap jöttem meg a Grossglocknerről. De már indulnék vissza. Vagy még inkább! Valami magasabbra, nehezebbre. Talán a Bernina-ra, Mont Blanc-ra…? Nehéz lesz kivárni a jövő nyarat.” – Varga András, 2009

“Ez a hegy mindenkinek kihívás és mindenkinek teljesíthető, aki alázattal és egy profi túravezetővel érkezik.” – Marci, 2011

“Ha erőd engedi, ha van elég akaraterőd, ha tiszteled és nem meghódítani akarod a hegyeket, akkor mássz fel a csúcsra és meglátod milyen egyszerű minden, ami addig megoldhatatlannak és bonyolultnak tűnt.” – Nagy Dénes, 2010

1. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Dél körül találkozol vezetőddel a Stüdlhüttében. (Ha Budapestről érkezel, érdemes tehát előző nap kiutazni és a faluban megszállni. A szálláshoz tudunk segítséget adni, de lefoglalása egyéni feladat.) A Lucknerhaus parkolóból ide vezető jelzett ösvényen kb. 1,5-2 órát (800 méter szint) kell gyalogolnod.

Fontos!

Ez az utat önállóan, hegyivezetőd nélkül megtenned le és felfelé is! (Ne izgulj, végig technikai nehézségek nélküli, jelzett turistaösvényen mész és a jelentkezés után minden szükséges tudnivalóval ellátunk. Azért ne feledd, hogy magashegyi környezetben mozogsz.)

Az éjszakát az Erzherzog-Johann-Hütteben, 3454 méter magasan töltöd. Itt bevacakolod magad a szobába, bőséges vacsora elfogyasztására is lehetőséged lesz a hütte éttermében. Este nyugovóra térés előtt rövid instrukció során túravezetőd ráállítja a bakancsodra a hágóvasat és megtanulod a jégszerszámok helyes használatát.

 

 

2. nap: Grossglockner csúcstámadás (3798 m)

Következhet a technikai mászás. Ma alig több mint 300 méter szintkülönbség áll közted és a csúcs között, de azért ez ne tévesszen meg. A java még csak most jön. Elegendő “biztonsági időt” hagyva magadnak korán ébreszt szakállas túravezetőd. A házat elhagyva összekötve, hágóvasban és jégcsákánnyal lépdelsz a csúcs irányába. Hamarosan egy technikás, firnes, meredek rész következik.

Először a Klein-Glockner csúcsára kapaszkodsz fel, majd rövid ereszkedés után egy schartén vezet át az utad. Itt már felhasználtad a bátorságod jó részét, de még szükséged lesz rá a csúcsig. A nehéz mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik igen megbecsült mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe.

Innen visszaereszkedtek, vezetőd egészen a Stüdlhüttéig kísér. Várhatóan kora du. éritek el a házat, de innen még 1,5 óra a parkoló. Itt dönthetsz úgy, hogy még maradsz egy éjszakát vagy egyből hazaindulsz.

 

 

 

Felszerelés és infó

Figyelem! Ennél a túránál vezető nélkül, önállóan kell feljutnod a menedékházig, és a hegyivezetővel csak angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni.

Amennyiben a lenti feltételeket nem tudod elfogadni, kérjük, hogy ne jelentkezz a túrára.

1. A túrán való részvétel alapfeltétele az előzetes magashegyi és túrázói tapasztalat, hiszen a menedékházig a túrázónak egyedül/a csapat többi résztvevőjével kell eljutnia. Ez minden esetben jelzett turista ösvény, amely technikai tudás nélkül teljesíthető, de egyéni tájékozódást és hegyi mozgást kíván. (Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy a tapasztalatod megfelelő-e vagy sem, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.)

2. A kiutazás egyénileg történik, a túravezető a helyszínen (a faluban vagy a menedékházban) várja a csapatot. A kiutazás megszervezése a túrán résztvevők feladata, amelyhez segítséget nyújtunk a résztvevőktől beérkezett információk alapján.

3. A törvényi előírásoknak megfelelően a túrán kizárólag nemzetközi hegyivezetői jogosítvánnyal (UIAGM) rendelkező vezetőt alkalmazunk.

4. A túravezetés nyelve angol vagy német, így a résztvevők részéről előny az alapfokú nyelvismeret, de nem kizáró tényező.

5. Amennyiben a résztvevő fizikai, technikai felkészültsége nem megfelelő vagy magashegyi felszerelése hiányos, a túravezető eltanácsolhatja a túrától. Ebben az esetben a résztvevő semmilyen kártérítésre nem jogosult.

 

Földrajzi fekvés

A Grossglockner 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Grossglockner időjárás előrejelzés. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Stüdlhüttében töltöd (2801 méter) előre fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2800 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3798 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A legfontosabb, hogy rétegesen öltözködj, inkább több vékony réteg legyen mint egy vastag. (síkabát, sínadrág nem szerencsés)
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi (esetleg softshell vagy vékony pehely kabát)
  • Sapka, kesztyű (egy vékony, egy vastag), túrazokni
  • Étel-ital: másfél literes palack
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Szállás

A hegyi éjszakát a 3454 méteren fekvő Erzherzog-Johann-Hütte-ben töltöd. A részvételi díj NEM tartalmazza a szállás és az étkezés árát. 24 €/fő/éj a szállás, a reggeli 10 €. Vacsorára kb. 15-20 €-t számolj.

A falubeli szállások kapcsán tudunk segíteni, de a szállásfoglalás egyéni feladat.

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat. A biztosítást tőlünk is igényelheted a jelentkezéskor.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Utazás, helyszíni találkozó:

Budapestről ez az ajánlott útvonal. Kals-ban táblák jelzik a Lücknerhaus-t, amire egy fizetős (9 euro autonként) út visz fel, a Glocknerstrasse. Néhány tábla segít az eligazodásban, de ha nem boldogulsz, kérdezz meg egy helyit, hogy merre van a Lücknerhaus.

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Az út hossza kb 7 óra Budapestről. A találkozó a Stüdlhütténél lesz, a túra indulásának napján dél körül. Erről pontosabb információt a jelentkezés után, a túra közeledtével adunk.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain