Grossglockner télen = Zordglockner (3798 m)

Túra Ausztria legmagasabb csúcsára téli körülmények között

“A kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élménnyé…

Grossglockner télen = Zordglockner (3798 m)

Egy márciusi átlagos napon beülsz az autóba és irány Ausztria. „Kirándulni” indulsz – így magyarázod mindenkinek a munkahelyen. Hétfő reggel a kíváncsi kollégáknak fényképeket mutogatsz az osztrák Alpok tetejéről és szavakba próbálod önteni azt, amit lehetetlen: az érzést, mikor a kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élményben, világos és felejthetetlen életérzéssé… Ennek az élménynek ára van: kitartó gyaloglás és egy rövid, az átlagosnál nagyobb bátorságot igénylő meredek mászás havas, jeges sziklákon. Ráadásul márciusban még bőven tél van errefelé.

Akkor ajánljuk ezt a túrát, ha már több alpesi hegyet tudsz magad mögött, magabiztosan használod a hágóvasat és a csákányt. A túra alapfeltétele a kiváló minőségű, jól szigetelő magashegyi bakancs és kesztyű.

Figyelem!

A téli időszakban a hegyi időjárás sokkal zordabb és bizonytalanabb, a csúcsra jutás esélye jóval kisebb mint a nyári szezonban. Amennyiben ezt a tényt nem tudod elfogadni, kérjük NE jelentkezz a túrára.

 

Fotók: Boros Norbi

 

Egyéb információk

A túrát tapasztaltabb hegymászóknak ajánljuk akik nagyon otthonosan mozognak technikás túraterepen és nehéz via ferratákon. Fontos feltétel az előzetes alpesi túra tapasztalat és a jó minőségű felszerelés. Figyelem! A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként).  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

Figyelem!

A téli időszakban a hegyi időjárás sokkal zordabb és bizonytalanabb, a csúcsra jutás esélye jóval kisebb mint a nyári szezonban. Amennyiben ezt a tényt nem tudod elfogadni, kérjük NE jelentkezz a túrára.

1. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Korán reggel találkozol mászótársaiddal és a délutáni órákban (7-8 óra utazást követően) érkezel meg a hegy lábához. A Lucknerhaus melletti parkolóból indulsz, és nekilátsz a 750 méternyi szintkülönbség leküzdéséhez, ami egy szép völgyön vezet felfele. 2.5-3 óra gyaloglásra számíts. Az éjszakát a Stüdlhüttében töltöd, 2801 méter magasan. Itt bevackolod magad a szobába, bőséges és szinte gourmet vacsora elfogyasztására is lehetőséged lesz a hütte éttermében.

2. nap: Grossglockner csúcstámadás (3798 m)

Következhet a technikai mászás. Ma majdnem 1000 méter szintkülönbség áll közted és a csúcs között. Elegendő “biztonsági időt” hagyva magadnak fájdalmasan korán ébreszt szakállas túravezetőd. A házat elhagyva hamarosan eléred a gleccser alját, ahol a csapat összeköti magát kötélen és hágóvasat húz. Egész délelőtt dolgozik kezedben a jégcsákány, miután egy via ferrata jellegű dróttal biztosított sziklás falon feltrasszézol, magad előtt találod Ausztria legmagasabban épített menedékházát, az Adlersruhe-t.

Ne félj, túravezetőd nem hagyja, hogy túlságosan elkényelmesedj a hüttében – majd visszafele, ha van idő! Rövid szusszanást élvezel a kunyhóban, majd menetelés tovább. Egy idő után felsejlik a Grossglockner teteje, de még ne örülj, sok van hátra. Egy technikás, firnes, meredek rész következik.

Először a Klein-Glockner csúcsára kapaszkodsz fel, majd rövid ereszkedés után egy schartén vezet át az utad. Itt már felhasználtad a bátorságod jó részét, de még szükséged lesz rá a csúcsig. A nehéz mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik igen megbecsült mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe. Délutánra visszaereszkedsz a nagy menedékházba, ahol a villamosenergia teljes egészét napelemek által nyerik.

3-4. nap: Tartaléknap/Hazautazás

Mivel a téli időszakban bizonytalanabb az időjárás, ezért egy tartaléknapot építettünk be a programba. Amennyiben nem kell felhasználni a csapat dönthet úgy, hogy hazautazik vagy levezetésnek még egy túrát tesz a környéken.

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Figyelem!

A téli időszakban a hegyi időjárás sokkal zordabb és bizonytalanabb, a csúcsra jutás esélye jóval kisebb mint a nyári szezonban. Amennyiben ezt a tényt nem tudod elfogadni, kérjük NE jelentkezz a túrára.

Földrajzi fekvés

A Grossglockner 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak.

 

Időjárás, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ez nyáron is igaz, pláne télen. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi időpontban kerül megrendezésre.

Ha a mászás nem teljesíthető biztonsággal (időjárás, lavinaveszély) a túravezető visszafordítja a csapatot. Mivel téli mászásról van szó, ezért ennek az esélye magasabb mint a nyári szezonban. A túra program ezért tartalmaz egy második esélyt is, egy tartaléknapot.

A túra teljesítése átlagon felüli, kiváló kondíciót igényel.

 

 

Felszerelés

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Kizárólag a meleg, jól szigetelő magashegyi bakancs jó ide.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát.
 • Kamásli
 • Aláöltözet, polár, softshell rétegek + pehely/műpehely kabát
 • Sapka, kesztyű (egy vékony, egy vastag), meleg túrazokni (2-3 pár ajánlott)
 • Étel-ital: másfél literes palack/termosz csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Túrabot + nagy hótányér
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

A technikai felszereléseket biztosítjuk, ha nem rendelkezel vele.

 • hágóvas
 • csákány
 • beülő
 • sisak

A túrán való részvételhez kötelező a lavina jeladó, a lapát és a szonda. Amennyiben nem rendelkezel vele, korlátozott számban bérelhetsz tőlünk.

Stüdlhütte – reggeli, vacsora

Ausztria drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre minimum napi 20-30 €-val számolj. Egy tál főétel 5-12 EUR. Reggelit vagy csomagoltass a háziakkal (5-8 EUR) vagy otthonról hozott élelemmel oldd meg, mert reggel 5-6 előtt nekivágtok a hegynek a tömeg elkerülése végett.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a Stüdlhüttében nagyon nagyon finoman főznek. 20 euro befizetése fejében kivételesen választékos svédasztalos vacsora vár.

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. 22 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 12 euro/fő/éj.

Amennyiben a Stüdlhütte-ben nincs elég hely, a 2644 m magasan levő Salmhüttében lesz a csapat szállása.

 

Utazás

Az utazás egyénileg történik. A Lücknerhaus parkolójában találkoztok, amihez a legközelebbi város Kals am Grossglockner. Budapestről ez az ajánlott útvonal. Kals-ban táblák jelzik a Lücknerhaus-t, amire egy fizetős (9 euro autonként) út visz fel, a Glocknerstrasse. Néhány tábla segít az eligazodásban, de ha nem boldogulsz, kérdezz meg egy helyit, hogy merre van a Lücknerhaus.

 

 

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain