Grossglockner + Grossvenediger

2 nagy klasszikus egy füst alatt

Ausztria két leghíresebb, legismertebb csúcsának megmászása egy élménydús, intenzív hosszú hétvége alatt.

Grossglockner + Grossvenediger

Hát persze. Logikus, nem? A Grossvenediger végtelenül ideális első háromezer méter feletti mászáshoz. Ha már eljöttél 740 km-t az otthonodtól, felesleges 2 nap múlva hazaautóznod, hogy aztán újra 680 km-t vezess vissza ugyanoda a “második lépcsőfok” miatt, a Grossglockner mászáshoz. Időben, fáradtságban, pénzben és a környezet kímélete szempontjából is jobban megéri, ha egy kalap alá veszed a két szomszédos hegycsúcs megmászását.

Ezen a hosszúhétvégés túrán bemelegítesz a Grossvenedigeren, majd egy aktív pihenőnap után nekiveselkedsz Ausztria tetejének, a Grossglocknernek. A Venediger megmászása után akklimatizálva vagy a Glockner magasságához, így – a tiroli pihenőnap jótékony hatását is beszámítva – maximális csúcseséllyelindulsz a nagyobbik hegyen.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2018. július 4., szerda 2018. július 8., vasárnap
2018. augusztus 8., szerda 2018. augusztus 12., vasárnap

Egyéb információk

A Grossvenediger nem igényel technikai tudást és tökéletes előkészítő a Grossglocknerre. A Grossvenedigert a legegyszerűbb háromezresek közt tartják számon, de a rossz idő esetén hatványozottan nehezebb a megmászása. Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. Ilyenkor a kilátás sem szép. A Venediger hegymászó-tapasztalatot nem, de jó állóképességet annál inkább igényel; csak akkor jelentkezz a túrára, hogyha nem okoz gondot hazai hegyek közt a 30 km gyaloglás, illetve ha hetente többször sportolsz rendszeresen. A Grossvenediger sikeres abszolválása után jóval nagyobb az esélyed a Grossglockner megmászására, mint hogyha hazamész és egy későbbi túra alkalmával utazol ki. A szédülés- és tériszonymentesség elengedhetetlen a Grossglockner biztonságos mászásához.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Grossvenediger, Hinterbichl

Kora délután érkezel a hegy lábához a kis falu felső parkolójába – az Islizer vendégház elé. Szedelődzködés után indulsz a 2962 méter magasan fekvő Defreggerhaus felé. A szintkülönbség felét “lecsalhatod”, ha Venedigertaxiba ülsz, ami 2200 méterig felröpít. Ezen a napon még nem térsz rá a gleccserre, így a hágóvas egyelőre a hátizsákon utazik. A kilátás a hatalmas Hohe Tauern hegyeire gyönyörű, szinte észbontó. Estére 2962 méter magasra érsz a fazsindellyel borított Defreggerhausba, ahol jól fog esni a meleg vacsora és az ágy.

2. nap: Grossvenediger csúcstámadás (3666 m), majd vissza a völgybe

Az ágyat nem élvezheted sokáig, hiszen hajnalban, még sötétben indulni kell. 700 méter szintkülönbség választ el a csúcstól, és időben kell elindulnod, hogy a tömeget elkerüld. 15 perc könnyed gyaloglással indul a túra sziklás ösvényen, majd rátérsz a gleccserre. Itt felkerül a hágóvas, beülő. Enyhén emelkedni kezd a hatalmas jégfolyó. Halványkéknek és végtelennek tűnnek a gleccserhasadékok, melyek mellett szó nélkül haladsz fölfelé. A légszomj miatt keveset beszélsz mászótársaiddal, csak a jégszerszámok sercegése hallatszik.

A délelőtti órákban káprázatos, szikrázó napsütésben élvezheted a régió második legmagasabb hegycsúcsáról a kilátást – többek között a következő pensumra, a Grossglocknerre. Csúcscsokizás után visszaereszkedsz a házba, majd kora délutánra pedig a Johannishüttébe érkezel. Amennyiben a menedékházban nincs elég szabad hely, úgy autóba száll a csapat s tovább hajt a völgybe egy vendégházba. Meleg zuhany, ágynemű… a nap egyik fénypontja lesz!

 

3. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Délelőtt lazítás; aki akar, az Isel folyón nekimehet egy WWII-III nehézségű rafting túrának. Más esetben egy szép vízeséshez gyalogolsz el vagy a völgyben egy rövid, de szép túrát teszel. Délután érkezel a hegy lábához. A Lücknerhaus melletti parkolóból indulsz, és nekilátsz a 800 méternyi szintkülönbség leküzdéséhez, ami egy buja, zöld völgyben vezet felfele. 1,5-2 óra gyaloglásra számíts. Az éjszakát a Stüdlhüttében töltöd, 2801 méter magasan. Itt bevackolod magad a szobába, majd bőséges – szinte gourmet svédasztalos vacsora következik. Este nyugovóra térés.

 

4. nap: Grossglockner csúcsmászás (3798 m)

Következhet a technikás mászás. Ma majdnem 1000 méter szintkülönbség áll közted és a csúcs között. Elegendő “biztonsági időt” hagyva magadnak fájdalmasan korán ébreszt szakállas túravezetőd. A házat elhagyva hamarosan eléred a gleccser alját, ahol a csapat összeköti magát kötélen és hágóvasat húz. Egész délelőtt dolgozik kezedben a jégcsákány, miután egy via ferrata jellegű dróttal biztosított sziklás falon feltrasszézol, magad előtt találod Ausztria legmagasabban épített menedékházát, az Adlersruhe-t, hagyományos nevén az Erzerzog-Johannishüttét.

Ne félj, túravezetőd nem hagyja, hogy túlságosan elkényelmesedj a hüttében – majd visszafele, ha van idő! Rövid szusszanást élvezel a kunyhóban, majd menetelés tovább. Egy idő után felsejlik a Grossglockner teteje, de még ne örülj, sok van hátra. Egy technikás, firnes, meredek rész következik.

Nehezebb túrák
– Stüdlgrat
– Via Ferrata haladóknak
– Piz Bernina-Piz Palü

A nehéz mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik igen megbecsült mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe. Délutánra visszaereszkedsz a nagy menedékházba, ahol a villamosenergia teljes egészét napelemek által nyerik.

Elképzelhető, hogy a csapat délután 2-3-ra visszaér a Stüdlhüttébe. Ha mindenki kapható rá, akkor még aznap legyalogoltok (kb. 45-60 perc) a Lücknerhüttéig, ahol finom, fizetős, meleg zuhany vár. Innen mindössze 20 percnyi gyaloglásra van a parkoló.

 

5. nap: Hazautazás

Leereszkedsz a völgybe. Búcsút veszel ettől a gyönyörű hegyóriástól és 5-6 óra autózás után eléred a magyar határt.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Grossglockner időjárás előrejelzés. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Stüdlhüttében töltöd (2801 méter) előre fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2800 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3798 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. NEM kell merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…
 • Lábszárvédő – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és egy könnyű, de meleg polárpulcsi
 • Sapka, kesztyű, túrazokni (vagy duplazokni)
 • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A ház egyik félreeső helységében saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Törölköző és szappan, mert úgysem tudsz zuhanyozni, hacsak nem a lenti házban 4 euroért
 • Étkészlet és bögre, hacsak nem akarsz magadnak főzni
 • Meleg hálózsák
 • Saját beülő/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

Stüdlhütte – reggeli, vacsora

Ausztria drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre kb. napi 20 €-val számolj, hogyha mindent a házakban szeretnél venni. Egy tál főétel 5-12 EUR. Reggelit vagy csomagoltass a háziakkal (5-8 EUR) vagy otthonról hozott élelemmel oldd meg, mert reggel 5-6 előtt nekivágtok a hegynek a tömeg elkerülése végett.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a Stüdlhüttében nagyon nagyon finoman főznek. 24 euro befizetése fejében kivételesen választékos svédasztalos vacsora vár.

A szálláson adnak pokrócot és párnát, az elhelyezés emeletes ágyakon 8-10 fős szobákban történik. Higiéniai okokból egy hálózsákbélés vagy nagyon vékony hálózsák kötelező (egész Ausztriában), hiszen a pokrócokat és az ágyon lévő lepedőt igen ritkán tisztítják.

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. 22 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 12 euro/fő/éj.

 

Utazás

Az utazás egyénileg történik, de segítünk összeszervezkedni kocsikba – még senki nem maradt itthon soha azért, mert nem volt autója. A Lücknerhaus parkolójában találkoztok, amihez a legközelebbi város Kals am Grossglockner. Budapestről így találsz el. Az út Matreiben kanyarodik el Prägraten am Grossvenediger felé, amitől már csak 3-4 kilométer Hinterbichl faluja. Itt a felső parkolóban találkozunk a Gasthof Islizer előtt. A Glockner alá együtt megyünk át – egyébként 30-40 perc az út, de a völgyben megalszunk.

 

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain