Grossglockner túra: Az alpesi mászás megízlelése (3798 m)

Túra Ausztria legmagasabb csúcsára

“A kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élménnyé…”

Grossglockner túra: Az alpesi mászás megízlelése (3798 m)

Egy átlagos napon beülsz az autóba és irány Ausztria. „Kirándulni” indulsz – így magyarázod mindenkinek a munkahelyen. Kedd reggel a kíváncsi kollégáknak fényképeket mutogatsz az osztrák Alpok tetejéről és szavakba próbálod önteni azt, amit lehetetlen: az érzést, mikor a kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élményben, világos és felejthetetlen életérzéssé… Ennek az élménynek ára van: kitartó gyaloglás és egy rövid, az átlagosnál nagyobb bátorságot igénylő meredek mászás havas, jeges sziklákon. A Grossglockneren komoly hegymászótudás nélkül is elérhető nagy, klasszikus alpesi csúcsok impozáns világa. A hosszúhétvégés kaland olyan exkluzív élményekkel és látvánnyal szolgál, ami eddig csak kevesek kiváltsága volt. 

 

Íme egy kis kedvcsináló videó és néhány remek fotó, ha még bizonytalan lennél.

 

Fotók: Boros Norbi

 

Időpontok

Indulás

Érkezés

2017. augusztus 18., péntek 2017. augusztus 20., vasárnap
2017. szeptember 1., péntek 2017. szeptember 3., vasárnap
2017. szeptember 15., péntek 2017. szeptember 17., vasárnap

Egyéb információk

A túrát kezdő, de bevállalós hegymászóknak ajánljuk akik nagyon otthonosan mozognak technikás túraterepen és nehéz via ferratákon. A Grossglockner normál utas megmászása alapfeltétele a Mont Blanc túrának. A csúcs alatt a UIAA II-III-as nehézségű szakaszok vannak. Hogyha nem jártál még 3000-es hegycsúcson és nem tudod magadról biztosan, hogy jól bírod a kitett hegyoldalakat/mély szakadékokat, akkor előbb inkább a Grossvenediger déli oldalát mászd meg, ami egy gyönyörű gleccsertúra.   Figyelem! A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként).  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

Vélemények a túráról:

“Tegnap jöttem meg a Grossglocknerről. De már indulnék vissza. Vagy még inkább! Valami magasabbra, nehezebbre. Talán a Bernina-ra, Mont Blanc-ra…? Nehéz lesz kivárni a jövő nyarat.” – Varga András, 2009

“Ez a hegy mindenkinek kihívás és mindenkinek teljesíthető, aki alázattal és egy profi túravezetővel érkezik.” – Marci, 2011

“Ha erőd engedi, ha van elég akaraterőd, ha tiszteled és nem meghódítani akarod a hegyeket, akkor mássz fel a csúcsra és meglátod milyen egyszerű minden, ami addig megoldhatatlannak és bonyolultnak tűnt.” – Nagy Dénes, 2010

1. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Korán reggel találkozol mászótársaiddal és a délutáni órákban (7-8 óra utazást követően) érkezel meg a hegy lábához. A Lucknerhaus melletti parkolóból indulsz, és nekilátsz a 750 méternyi szintkülönbség leküzdéséhez, ami egy szép völgyön vezet felfele. 2.5-3 óra gyaloglásra számíts. Az éjszakát a Stüdlhüttében töltöd, 2801 méter magasan. Itt bevacakolod magad a szobába, bőséges és szinte gourmet vacsora elfogyasztására is lehetőséged lesz a hütte éttermében. Este nyugovóra térés előtt rövid instrukció során túravezetőd ráállítja a bakancsodra a hágóvasat és megtanulod a jégszerszámok helyes használatát.

Amennyiben a Stüdlhütte-ben nincs elég hely, a 2644m magasan levő Salmhüttében lesz a szállásotok.

 

 

2. nap: Grossglockner csúcstámadás (3798 m)

Következhet a technikai mászás. Ma majdnem 1000 méter szintkülönbség áll közted és a csúcs között. Elegendő “biztonsági időt” hagyva magadnak fájdalmasan korán ébreszt szakállas túravezetőd. A házat elhagyva hamarosan eléred a gleccser alját, ahol a csapat összeköti magát kötélen és hágóvasat húz. Egész délelőtt dolgozik kezedben a jégcsákány, miután egy via ferrata jellegű dróttal biztosított sziklás falon feltrasszézol, magad előtt találod Ausztria legmagasabban épített menedékházát, az Adlersruhe-t.

Ne félj, túravezetőd nem hagyja, hogy túlságosan elkényelmesedj a hüttében – majd visszafele, ha van idő! Rövid szusszanást élvezel a kunyhóban, majd menetelés tovább. Egy idő után felsejlik a Grossglockner teteje, de még ne örülj, sok van hátra. Egy technikás, firnes, meredek rész következik.

Nehezebb túrák
– Stüdlgrat
– Via Ferrata haladóknak
– Pizbernina-Pizpalü

Először a Klein-Glockner csúcsára kapaszkodsz fel, majd rövid ereszkedés után egy schartén vezet át az utad. Itt már felhasználtad a bátorságod jó részét, de még szükséged lesz rá a csúcsig. A nehéz mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik igen megbecsült mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe. Délutánra visszaereszkedsz a nagy menedékházba, ahol a villamosenergia teljes egészét napelemek által nyerik.

Elképzelhető, hogy a csapat délután 2-3-ra visszaér a Stüdlhüttébe. Ha mindenki kapható rá, akkor még aznap legyalogoltok (kb. 45-60 perc) a Lucknerhüttéig, ahol finom, fizetős, meleg zuhany vár. Innen mindössze 20 percnyi gyaloglásra van a parkoló.

 

 

3. nap: Hazautazás

Leereszkedsz a völgybe. Búcsút veszel ettől a gyönyörű hegyóriástól és 5-6 óra autózás után eléred a magyar határt

Grossglockner – normál út nagyobb térképen való megjelenítése

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

A Grossglockner 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Grossglockner időjárás előrejelzés. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Stüdlhüttében töltöd (2801 méter) előre fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2800 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3798 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A legfontosabb, hogy rétegesen öltözködj, inkább több vékony réteg legyen mint egy vastag. (síkabát, sínadrág nem szerencsés)
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi (esetleg softshell vagy vékony pehely kabát)
  • Sapka, kesztyű (egy vékony, egy vastag), túrazokni
  • Étel-ital: másfél literes palack
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Stüdlhütte – reggeli, vacsora

Ausztria drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre minimum napi 20 €-val számolj. Egy tál főétel 5-12 EUR. Reggelit vagy csomagoltass a háziakkal (5-8 EUR) vagy otthonról hozott élelemmel oldd meg, mert reggel 5-6 előtt nekivágtok a hegynek a tömeg elkerülése végett.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a Stüdlhüttében nagyon nagyon finoman főznek. 20 euro befizetése fejében kivételesen választékos svédasztalos vacsora vár.

Figyelem!

A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. 22 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 12 euro/fő/éj.

Amennyiben a Stüdlhütte-ben nincs elég hely, a 2644 m magasan levő Salmhüttében lesz a csapat szállása.

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Egyéb:

Budapestről ez az ajánlott útvonal. Kals-ban táblák jelzik a Lücknerhaus-t, amire egy fizetős (9 euro autonként) út visz fel, a Glocknerstrasse. Néhány tábla segít az eligazodásban, de ha nem boldogulsz, kérdezz meg egy helyit, hogy merre van a Lücknerhaus.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain