Dachstein (2996 m) – via ferrata csúcsmászás és gleccsertúra

Áttekintés

Szemet, kezet, lábat gyönyörködtető túra via ferratával, gleccserjárással és hatalmas falak árnyékában megtett trekkinggel.

Dachstein (2996 m) – via ferrata csúcsmászás és gleccsertúra

A Dachstein-masszívum az egyik legismertebb osztrák túra-, mászó- és síközbpont, ahol télen-nyáron nagy a pörgés. Délről, Ramsau felől, egyetlen összefüggő, hatalmas falvonulat. Északi oldalán kiterjedt gleccserek ereszkednek alá, mely a síelőknek kedveskedik hóval egész nyáron is.

A csúcsot több irányból is meg lehet közelíteni. Ez a túra valamelyest hosszú, de nem túl nehéz útvonalon halad, mely elhalad a fantasztikus déli letörések tövében, átkerül a hegység nyugati oldalára, itt gyönyörű karsztformák között visz, később rátér a Gosau-gleccserre, és ezen közelíti meg a hegy meredek, nyugati gerincét. Keresztezed magát a Hoher Dachstein tetejét. A túra érinti a legnagyobb jégmezőket, a nyári síterepeket, végül egy meredek, kalandos ösvényen vezet vissza a kiindulópontba, ily módon teljes keresztmetszetet adva az egész masszívumról. Nem rossz “buli” mindössze 5,5 órányi autózásra Budapesttől, hm?!

 

Túravezetőid

Egyéb információk

Hegymászó-tapasztalatot nem, de via ferratás és túrázós múltat feltételez ez a sokoldalú és izgalmas program.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

Vélemény egy 2009-es túráról:

“Hihetetlen nagy élmény volt számomra, még úgy is hogy sajnos nem sok mindent lehetett látni a rossz idő miatt. A túravezető srácok nagyon jól felkészültek segítőkészek és nem utolsó sorban, nagyon jó fejek voltak.Remélem a közeljövőben lesz még lehetőségem velük túrázni.” – Pilczinger György

1. nap:

Utazás Bp-ről Ramsaun át a Dachsteinsüdwandbahn alsó állomásánál levő parkolóig (1680m). Pakolás, majd felmenet a Dachsteinsüdwandhüttéig (1871m), 200m szint, 1 óra.

 

2. nap:

A háztól először egy rövid, meredek lejtőn kanyarog le a keskeny ösvény, majd kényelmesebb úton haladsz tovább a hatalmas (900m) déli falak alatt, amelyhez hasonlót nem sok helyen látni az egész Alpokban! Kiadós emelkedő után érsz a Tor-ba /kapu/ (2033m), majd ezen átkelve ismét lefelé tartunk, amíg el nem érünk egy elágazáshoz. Innen a Linzer-Weg jelzéseit követve, kezdetben gurulós törmeléken, később simára koptatott sziklalépcsőkön át (helyenként drótkötél biztosítások) haladunk a Windleger-nyeregig (2438m). A nyeregből lefelé ereszkedünk a köves ösvényen, majd rövid emelkedő következik egy alacsony sziklafalhoz, ahol hágcsók segítik a felmászást.

Továbbhaladva az egyre szebbé alakuló kőzeten a dachsteini-mészkő változatos karsztformáiban gyönyörködhetünk, később pedig keresztezünk egy jó méter széles, arasznyi Megalodusz-kagylókból álló „ösvényt”. Több száz méter hosszan, megszámlálhatatlan tömegben hevernek örökre kőbe zártan a Triász-tenger hajdani lakói. Ezt a fantasztikus részt elhagyva sima sziklákon, majd egy-két hófolton átkelve jutunk mai célunkhoz, az Adamek-hüttéhez (2196m), 900m szint, 5-6 óra.

 

3. nap:

Kora reggel indulunk tovább a morénán, majd simára mosott karsztlépcsőkön lassan emelkedve, hamarosan elérjük a Gosau-gleccser peremét, ahol felvesszük a hágóvasat, és bekötjük magunkat a kötélbe. Kezdetben mély hasadékokat kerülgetve, később enyhe hólejtőn, látványos falletörések alatt elhaladva érünk el a Mitterspitze és a Hoher Dachstein ny-i gerincét elválasztó nyeregbe (Obere Windlucke, 2779m). Biztosításokat követve mászunk tovább, általában a gerinc bal felén. A ferde rétegződésű oldal enyhén emelkedő párkányain és az azokat összekötő lépcsőkön haladva – néha egészen közel a hegy híres déli leszakadásához – érjük el a csúcskeresztet.

 

A csúcsról (Hoher Dachstein, 2995m), ha az időjárás kegyeibe fogad, a mélyben felfedezhetjük előző napi utunk keskeny cérnacsíkját is. A lemenet első szakasza egy vályú nyomvonalát követi, jó fogású, stabil lépcsőkön, rövid párkányokkal megszakítva, s mindenhol vasfogódzók könnyítik a biztosítást és a kapaszkodást. Leérve a Halstätter-gleccserre, a Seethalerhütténél ismét közelről csodálhatjuk a 900m-es déli falat. Továbbindulva megkerüljük a Dirndl zömök bástyáját, majd a Hunerkogel csúcsát, s a széles nyomon némi hódagasztás után érkezünk a Huner-csorbába.

Egy meredek rámpán kezdődik a lemászás, több helyen beépített vashágcsók vannak. Lentebb valamivel könnyebb padokon, bordákon, végül a törmelékbe mélyen lenyúló sziklasarkantyún lemászva jutunk a biztosítások végéhez. Innen az erős lejtésű omladékkatlanban szerpentinezik a nyom, majd elhaladva a felvonó pályája alatt, hamarosan a törpefenyők közé bújva érjük el a kiindulópontot (Dachsteinsüdwandhütte), 800m szint, 6-7 óra.
Ezután búcsút mondva a hegyeknek hazautazunk. Érkezés Bp-re az esti órákban.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Földrajzi fekvés

Dachstein Ausztria mértani közepén fekszik, kb. 200 kilométerre Bécstől. A Keleti-Alpok szívében található hegyvonulat legmagasabb pontja 2995 méter. A főként mészkőből felépülő, gyönyörű sziklaformációiról nevezetes hegység tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a Hallstatti-tóra és az Enns völgyére.

Időjárás

Mivel a Dachstein majdnem 3000 méter magas, ezért a nyár kivételével állandóan hóval borított. Az utolsó hófoltok többnyire júniusra olvadnak le, de október magasságában már ismét a tél veszi át az uralmat. Mint bármely más hegynél, így itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Bármikor leszakadhat az ég, de ugyanilyen erővel a 3 nap alatt ragyogó napsütésben is lehet részed.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját via ferrata-szettet, sisakot és beülőt hozhatsz magaddal, de saját felszerelés használata nem csökkenti a részvételi díjat. Hogy milyen egyéb felszerelést érdemes hoznod magaddal, ez a lista segíthet:

 • jó minőségű túrabakancs amit betörtél és nem töri fel lábad
 • 1 pár túrazokni
 • lélegző, gyorsan száradó túranadrág (hosszúnadrág)
 • 1 aláöltözet alsó-felső
 • softshell kabát
 • 1 vízhatlan réteg (alsó-felső)
 • sapka, csősál
 • 1 pár meleg és vízálló kesztyű amit nem sajnálsz a drótkötélen
 • 1 pár via ferráta kesztyű
 • fejlámpa
 • napszemüveg, naptej
 • túrabot
 • 30-40 literes kishátizsák
 • 1,5-2 literes kulacs/palack
 • napközbenre  – csoki, müzli, magvak, energiaszelet, szendvics

Szállás, étkezés, árak

Első éjszakádat a Dachsteinsüdwandhüttében (1871 m) töltöd, majd második este az Adamek-hütte lesz az otthonod egy rövid időre. A menedékházak rendszerint tiszták, viszont a takaró gyanánt használt pokrócok nem mindig frissen mosottak.

Hálózsákot azért nem kell hoznod, elég egy vékony hálózsákbélés/tisztasági hálózsák, hogy legyen valami a pokróc és a bőröd között.

A szálláson kapható reggeli és meleg vacsora, de a napi túrákra érdemes itthonról készülni (csoki, müzli, energiaszelet, magvak) – kajára minimum napi 25-30 €-val számolj.

A szállások árát a részvételi díj NEM tartalmazza. A helyszínen fizetendő.

 • Südwandhütte – 21 €/fő/éj
 • Adamekhütte – 12-18 €/fő/éj (matrazenlager v. zimmerlager)

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain